Biblioteca Sfântului Sinod

 

Biblioteca Sfântului Sinod

 

Biblioteca Sfântului Sinod este o structură de cercetare, informare și documentare, de vocație patrimonială, culturală și academică. Ea are ca principale obiective sprijinirea activității culturale, misionare și ecumenice a Bisericii Ortodoxe Române precum și susținerea procesului instructiv-educativ și de cercetare din cadrul unităților de învățământ, cu precădere de profil teologic. Biblioteca derulează activități culturale, comemorări, expoziții, simpozioane și întâlniri tematice.

 

Ea a fost înființată în anul 1958 de către Patriarhul Justinian Marina care i-a destinat ca spațiu de existență, fostul Palat al Sfântului Sinod de la Mănăstirea Antim din București.

 

Colecțiile bibliotecii se compun din fonduri de documente (multe dintre ele cu autograful autorului) cu preponderență teologică, donate sau achiziționate din țară sau străinătate. La dispoziția cititorilor sunt puse pe lângă periodice, și enciclopedii, dicționare, bibliografii, tratate, monografii, manuale, teze de doctorat ș.a.

 

Biblioteca deține pe lângă colecția de periodice românești și străine și câteva mii de exemplare de carte veche și rară, românească și străină precum și un fond de manuscrise slavone, grecești, românești sec. XIV-XX.

 

Cataloagele alfabetice existente oferă detaliile necesare cititorilor care au la dispoziție o sală monumentală pentru lectură.

 

Accesul la colecții se face cu aprobare specială de la PF Patriarh Daniel.

 

În prezent se lucrează la inventarierea fondului de carte precum și la informatizarea și digitizarea documentelor deținute.

 

Organizare - componența:

 

  • Consilier Patriarhal: Arhimandrit Policarp Chițulescu

  • Inspector eparhial: Lazăr Daniela

  • Inspector eparhial: Balinca Daniel

  • Inspector eparhial: Pr. Iordachi Dragoș

  • Referent: Niculae Mihaela

 

 

Date de contact:

 

  • www.bibsinod.ro 
  • Adresa: Strada Mitropolit Antim Ivireanu nr. 29, sector 4 București, cod 040111

  • Tel: +40-21.336.98.33

Foto Evenimente
Anul omagial - 2018
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod