documente > Comunicate > Binecuvântare patriarhală pentru un grup de pelerini din Gyula, Ungaria

Binecuvântare patriarhală pentru un grup de pelerini din Gyula, Ungaria

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a primit miercuri, 29 iunie 2016, vizita unui grup de pelerini din Gyula (Ungaria) condus de Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei. Întâlnirea a avut loc la Reşedinţa Patriarhală.

 

Obiectivul principal al pelerinajului l-a constituit comemorarea lui Moise Nicoară (1784-1861), român originar din Giula. În acest sens, Preasfinţitul Părinte Siluan a oficiat astăzi Slujba Parastasului la momentul funerar ridicat în cinstea acestuia la Biserica Mavrogheni din Bucureşti.

În cuvântul său, Patriarhul României a felicitat grupul de pelerini şi a precizat că Moise Nicoară rămâne un exemplu de păstrare a identităţii româneşti:

Ne rugăm lui Dumnezeu să vă ajute în continuare în toate activităţile liturgice, misionare, pastorale şi de promovare a valorilor româneşti, de păstrare a identităţi noastre româneşti împreună cu slujitorii Bisericii. Îl felicităm pe Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan şi pe toţi cei care au contribuit la buna desfăşurare a acestui pelerinaj. Noi am văzut că Moise Nicoară rămâne un exemplu de păstrare a identităţii româneşti, de luptă pentru drepturile românilor din străinătate şi, în mod deosebit, părinţii lui sunt model de ctitori de biserică fiindcă au contribuit la construirea bisericii din Gyula, Ungaria. Prin aceasta noi legăm spiritualitatea de identitatea românească şi hărnicia şi dărnicia le prezentăm ca dar înmulţit al lui Dumnezeu. Vă mai aşteptăm şi cu alte ocazii.

***

Moise Nicoară (1784-1861) a fost un român originar din Gyula a cărui familie se numără printre ctitorii Catedralei Episcopale din orașul său natal. Moise Nicoară a fost un mare cărturar (jurist, profesor, traducător, scriitor) care a luptat pentru  drepturile și afirmarea românilor din Banat și Crișana, dar și pentru numirea unui episcop ortodox român și deschiderea unei școli teologice la Arad, în secolul trecut.

Galerie foto:

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod