patriarhul > Mesaje > Bucuria copiilor de a fi creștini

Bucuria copiilor de a fi creștini


Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Duminica Părinților și a Copiilor, 2 iunie 2013:

Duminica Părinților și a Copiilor, prima duminică după data de 1 iunie, a fost rânduită de Sfântul Sinod al Bisericii noastre (hot. 629/2009) pentru a cultiva mai intens comuniunea de iubire și respect între părinți și copii.

Anul 2013 a fost proclamat, prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Anul omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena, cu ocazia împlinirii a 1700 de ani de la Edictul de libertate religioasă de la Milano (313). Biserica Ortodoxă Română înțelege, astfel, să-i prețuiască și să-i cinstească pe Sfinții Împărați Constantin și Elena ca promotori ai libertății religioase și susținători ai Bisericii. Printre  domeniile în care se resimte și astăzi influența lor este și acela al educației copiilor și tinerilor.

Tocmai de aceea în agenda activităților propuse de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru anul 2013 figurează și o serie de proiecte care se adresează copiilor. Între manifestările culturale, programate cu prilejul anului omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena, Patriarhia Română a organizat concursul Bucuria de a fi creștin, adresat copiilor, preoților și profesorilor de religie implicați în Programul catehetic Hristos împărtășit copiilor. Acesta a reprezentat o mărturie publică a copiilor și a celor care îi educă, transmițând astfel bucuria lor de-a fi iubiți de familie și de Biserică, dar și de-a cunoaște și a iubi frumusețea și bogăția tradițiilor populare românești, luminate de credință și bunătate. Într-o lume supusă mereu schimbărilor, îndemnul Mântuitorului Hristos: 'lăsați copii și nu-i opriți să vină la Mine, că a unora ca aceștia este Împărăția cerurilor' (Matei, 19, 14) ne arată că educația creștină a copiilor și a tinerilor devine datorie sfântă pentru Familie, Școală și Biserică.

Cu prilejul duminicii dedicate prețuirii copiilor și părinților, adică familiei creștine, îi îndemnăm pe părinți să acorde mai mult timp copiilor, să-i ajute să cultive credința, speranța și dragostea, libertatea de a face binele, nu răul, să aducă bucurie celor din jurul lor, să prețuiască spiritualitatea și tradițiile poporului român oriunde s-ar afla. De asemenea, îi îndemnăm pe copii să iubească mai mult pe părinții și dascălii lor, să se roage pentru ei și să le arate recunoștință.

Ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos, Cel Înviat, să lumineze și să umple de pace și bucurie sufletele părinților, ale copiilor și ale tinerilor creștini!

†  DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod