patriarhul > Mesaje > Caleidoscop al realității bisericești cotidiene

Caleidoscop al realității bisericești cotidiene


Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la aniversarea a 5 ani de activitate ai Agenției de știri BASILICA, duminică, 16 iunie 2013:

Cunoscând faptul că vestirea Cuvântului lui Dumnezeu reprezintă pentru Biserică vocația sa primordială (cf. Matei 28, 18-20, Fapte 1, 8 ș.a.), utilizarea noilor tehnologii și a mijloacelor de comunicare în masă contribuie la intensificarea misiunii Bisericii în societate. Astfel, Patriarhia Română a amplificat în ultimii ani misiunea ei prin utilizarea mijloacelor moderne de comunicare în masă (media), însă nu ca un substitut pentru pastorația tradițională, care favorizează contactul personal direct dintre preot și credincioși, ci ca sprijin tehnic pentru a face cunoscute în societatea de astăzi viața liturgică, culturală, catehetică, socială și filantropică a Bisericii.

În acest sens, înființat în anul 2007, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor (27 octombrie), Centrul de Presă BASILICA desfășoară, sub ocrotirea Preasfintei Treimi, o necesară și rodnică activitate mediatică fiind angajat prin componentele sale - Radio TRINITAS, Televiziunea TRINITAS, Publicațiile Lumina, Agenția de știri BASILICA și Biroul de Presă - în slujirea responsabilă a Cuvântului și transmiterea lui în societate.

Între mijloacele misionare din spațiul mediatic național și internațional de astăzi se înscrie și Agenția de știri BASILICA înființată odată cu Centrul de presă al Patriarhiei Române și intrată în funcțiune prin site-ul de știri basilica.ro, în data de 16 iunie, la sărbătoarea Sfintei Treimi din anul 2008, devenind un caleidoscop al realității bisericești cotidiene și împlinind vocația sa de a informa și forma gândirea eclezială.

Apostolatul mediatic creștin realizat prin intermediul Agenției de știri ca transmitere informativă și formativă, în public, a credinței personale și ecleziale, constituie un ajutor semnificativ în lucrarea misionară a Bisericii și în cultivarea valorilor și faptelor bune născute din credință ca expresii ale comuniunii omu¬lui cu Dumnezeu în viața prezentă și ca pregustare a vieții veșnice din Împărăția Preasfintei Treimi.

Într-o epocă în care internetul devine, pe zi ce trece, cel mai important mijloc de comunicare în masă, Agenția de știri a Patriarhiei Române prin site-ul basilica.ro reflectă realitatea vieții ecleziale românești prin știrile, mesajele, documentele, comunicatele pe care le mediatizează. Astfel știrea sau noutatea devine comunicare pentru comuniune când este transmisă nu doar simplu informația, ci și lumina mărturiei credinței prin intermediul evenimentului religios prezentat publicului larg. Fotografiile de eveniment și relatările postate sunt adesea preluate și de alte centre sau trusturi de presă, sporind buna reflectare în media a dinamicii vieții bisericești.

Membrii echipei de lucru a Agenției de știri BASILICA îmbină armonios experiența profesională, conștiința misionară și entuziasmul tineresc, fiind slujitori mediatici ai iubirii lui Hristos pentru oameni și ai misiunii Bisericii în societate.

La aniversarea a cinci ani de existență a Agenției de știri BASILICA, îi felicităm pe toți ostenitorii ei, dar și pe cei care accesează site-ul Agenției și ne rugăm Preasfintei Treimi să binecuvinteze efortul lor de a transmite adevărul credinței ca fiind lumină pentru o viață sfântă, trăită sub semnul păcii și al bucuriei, al iubirii frățești și al conlucrării pe calea mântuirii, a comuniunii oamenilor cu Dumnezeu și întreolaltă.


†  DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod