patriarhul > Mesaje > Centrul de Presă BASILICA, identitate mediatică și vocație misionară în societate

Centrul de Presă BASILICA, identitate mediatică și vocație misionară în societate


Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la hramul Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, sărbătoarea Sfintei Treimi, luni, 09 iunie 2014:

În a doua zi a praznicului Pogorârii Duhului Sfânt, avem prilejul de a medita la modelul de iubire și viața trăite în comuniunea deplină a Persoanelor divine: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, Treimea Sfântă și nedespărțită a Cărei lucrare proniatoare se revarsă necontenit peste întreaga creație. Această lucrare mântuitoare a Sfintei Treimi cheamă și ajută Biserica să nu se izoleze de lume, ci să fie permanent activă în societate prin propovăduirea Evangheliei mântuirii și prin ajutorarea semenilor, spre binele comun al societății.

Sărbătoarea Sfintei Treimi este hramul multor biserici și mănăstiri, dar și al Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, care în cei aproape șapte ani de la înființare (27 octombrie 2007) și-a amplificat constant misiunea, dobândind o identitate proprie în contextul mediatic românesc.

Pentru clerul și credincioșii ortodocși români din țară și străinătate, Centrul de Presă BASILICA reprezintă principală sursă de informare corectă și cu autoritate privind viața și multiplele activități pastoral-misionare, social-filantropice, educaționale, culturale etc. ale eparhiilor componente ale Patriarhiei Române. În același timp, prin emisiunile de radio și televiziune, precum și prin paginile de spiritualitate și materialele documentare ale cotidianului Lumina, Centrul de presă BASILICA aduce oamenilor pace și liniște sufletească, lumină și speranță mai ales în perioadă de criză spirituală și materială prelungită pe fondul unei secularizări din ce în ce mai accentuate a lumii de astăzi.

Radio TRINITAS este o voce distinctă între posturile de radio cu acoperire națională prin informația promptă din actualitatea bisericească, socială și culturală, emisiunile religioase de calitate, transmisiunile în direct ale Sfintei Liturghii și promovarea culturii, limbii, tradițiilor și identității naționale în țară și în comunitățile românești din Diaspora. Această misiune plurivalentă a fost recunoscută și apreciată prin decernarea Premiului pentru excelență în cultură în anul 2013 de către Consiliul Național al Audiovizualului.

TRINITAS TV a continuat să își stilizeze grila de programe, acordând spații largi actualității bisericești, întâlnirii rodnice dintre cult și cultură, precum și realităților sociale care îndeamnă la mai multă filantropie și solidaritate. Televiziunea Patriarhiei Române dedică zilnic spații de emisie reportajului religios, social, educațional, cultural și evocărilor istorice pilduitoare.

Publicațiile Lumina (cotidianul Ziarul Lumina, săptămânalul Lumina de Duminică și periodicul Vestitorul Ortodoxiei) și-au fidelizat cititorii prin bogăția de știri din actualitatea bisericească din țară și străinătate, documentare, reportaje, pagini de spiritualitate și istorie și alte materiale de interes public. De menționat că în ultimul an au apărut două produse media noi, Lumina pelerinului și Lumina literară și artistică, difuzate împreună cu săptămânalul Lumina de Duminică. Colecția Media Christiana, realizată cu sprijinul Editurii TRINITAS a Patriarhiei Române, reunește în volume tematice articole valoroase, publicate de-a lungul timpului în paginile ziarului. Seria LUMINA din cadrul colecției a ajuns deja la al șaptelea volum tipărit.

Agenția de știri BASILICA a Patriarhiei Române, care prezintă informațiile într-un concept grafic atrăgător, a crescut constant fluxul de știri privind viața și evenimentele Bisericii Ortodoxe Române din țară, din Europa și din alte regiuni ale lumii. Fluxul de știri actualizat în fiecare zi a mărit numărul de vizitatori, fiind o confirmare a activității de până acum, dar și un imbold în activitatea următoare.

Biroul de Presa și Relații Publice al Patriarhiei Române a continuat să informeze prompt prin mass-media despre evenimentele Patriarhiei Române și să prezinte puncte de vedere oficiale în legătură cu diferite teme sau probleme aflate în dezbatere publică.

La acest popas duhovnicesc, mulțumim cu deosebită prețuire parohiilor și protopopiatelor din Arhiepiscopia Bucureștilor, altor eparhii ale Patriarhiei Române din țară și străinătate, precum și binefăcătorilor care susțin financiar Centrul de Presă BASILICA în misiunea sa spirituală împlinită cu responsabilitate în societatea românească de azi.

În același timp, binecuvântăm și felicităm pe toți ostenitorii Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, care prin activitatea lor intensă contribuie la propovăduirea Evangheliei mântuirii și la promovarea valorilor credinței creștine în societate prin mijloacele moderne de comunicare în masă.

Ne rugăm Preasfintei Treimi să reverse peste noi toți harurile Sale cele bogate pentru a cultiva zilnic pacea și bucuria, hărnicia și dărnicia, cuvântul frumos și fapta bună.

DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod