galerie-foto-2014 > Decembrie > Colindători la Reședința patriarhală (25 decembrie 2014)

Colindători la Reședința patriarhală (25 decembrie 2014)

 

În ziua sărbătorii Naşterii Domnului, la 25 decembrie 2014, după ce au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie de la Catedrala patriarhală, membrii Coralei "Nicolae Lungu" a Patriarhiei Române l-au colindat pe Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române la Reședința patriarhală.  

 

„La mulţi ani cu sănătate, bucurie şi vă mulţumim pentru toată activitatea misionară desfăşurată în Biserică. Vă felicităm pentru performanţele muzicale şi pentru înfrumuseţarea slujbelor divine. Se vede că este o corală mai dinamică şi mai misionară. Vă dorim sărbători fericite, un an nou cu noi realizări şi ajutor de la Dumnezeu pentru dumneavoastră şi familiile dumneavoastră şi, desigur, să transmiteţi ca şi îngerii care au cântat la Betleem bucuria Naşterii Domnului ca prezenţă a Duhului Sfânt în inimile şi casele oamenilor”, a spus Preafericirea Sa.  

 

Patriarhul României le-a oferit la final, coriștilor, după tradiție, daruri.  

 

***  

 

Cu o vechime de peste 200 de ani, Corala mixtă a Patriarhiei Române reprezintă o mărturie a evoluţiei muzicale polifonice în spaţiul românesc. Pupitrul corului a găzduit de-a lungul vremii nume de excepţie în dirijat şi compoziţie, între care amintim pe Gheorghe Cucu (1912-1932), pe maestrul Nicolae Lungu (1947-1985) şi pe părintele prof. dr. Constantin Drăguşin. Aceşti artişti au adus constant noi forme şi direcţii în evoluţia muzicii corale româneşti, şi au pus mai presus de orice dragostea pentru muzică, religie şi societate.   Repertoriul Coralei mixte a Patriarhiei Române este vast, preponderent religios şi liturgic şi cuprinde atât piese clasice, cât şi contemporane, riguros selectate pentru a se încadra cu demnitate în spaţiul liturgic al Catedralei patriarhale. În fiecare duminică şi sărbătoare, corul se află într-un într-un permanent dialog cu slujitorii Sfântului Altar, după o rânduială tipiconală riguros stabilită.  

 

Corala mixtă a Patriarhiei Române îmbină în componenţa sa persoane care deja activează în coruri profesioniste, dar şi profesori, intelectuali, studenţi teologi sau absolvenţi de Conservator, cu toţii dăruiţi pentru această slujire în Biserică.

 

Galerie foto:

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod