documente > Comunicate > Comisia pentru Statut şi regulamente a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit la Reşedinţa Patriarhală

Comisia pentru Statut şi regulamente a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit la Reşedinţa Patriarhală

 

Sub preşedinţia Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, s-a desfăşurat astăzi, 25 iunie 2014, la Reşedinţa Patriarhală, şedinţa de lucru a Comisiei pentru Statut şi regulamente a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

 

În deschiderea şedinţei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a afirmat că instanţele disciplinare şi de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române au ca scop îndreptarea celor care greşesc, nu răzbunarea sau pedepsirea: „Acest regulament al instanţelor disciplinare şi de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române are o tradiţie foarte veche în Biserica noastră. Prima dată el a fost elaborat în anul 1926. A fost aprobat de către Sfântul Sinod şi apoi confirmat prin decret regal. A fost schimbat în 1948-1949 odată cu venirea la putere a regimului comunist, iar după schimbările din 1989 când s-a redactat un nou statut de organizare şi funcţionare a Bisericii Ortodoxe Române s-a constatat că este necesar şi amendarea regulamentului pentru instanţele disciplinare şi de judecată din Biserica Ortodoxă Română. Au fost consultate şi regulamente ale altor Biserici surori şi s-a constatat totuşi că cea mai bogată şi precisă tradiţie în acest sens este cea a Bisericii Ortodoxe Române. De aceea, noi trebuie să lucrăm cu multă conştiinciozitate, cu multă responsabilitate, deoarece nota călăuzitoare a întregului proces de îmbunătăţire a regulamentului instanţelor disciplinare şi de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române trebuie să fie îndreptarea celor care greşesc, nu răzbunarea sau pedepsirea”.

 

În continuare, Preafericirea Sa a vorbit despre necesitatea păstrării tradiţiei şi definirea în acelaşi timp a atribuţiilor instanţelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române: „Pe de o parte este nevoie să păstrăm tradiţia noastră specifică, adică canonică bisericească, dar s-a avut în vedere şi terminologia juridică din timpul nostru. Deci, avem de a face cu unele adaptări la contextul de astăzi fără însă a ştirbi ceva din tradiţia bisericească. În mod special aici este vorba despre consistorii. În Biserica Ortodoxă Română consistoriile de judecată sunt la mai multe niveluri decât în alte Biserici Ortodoxe Surori unde nu există de exemplu consistoriul protopopesc. Noi am ţinut cont de evoluţia istorică, de faptul că aceste consistorii sunt o creaţie mai recentă. Ele sunt instanţe auxiliare episcopului şi ajutătoare şi pentru sinodul episcopilor. Deci, avem de a face cu păstrarea tradiţiei şi în acelaşi timp cu o lucrare mai precisă de definire a atribuţiilor acestor instanţe de judecată. Este necesară întărirea disciplinei clerului astăzi şi în acelaşi timp este necesară şi o interpretare a canoanelor ca mijloace de îndreptare, recuperare şi întărire a conştiinţei ecleziale, de întărire a conştiinţei misionare, pastorale şi social-filantropice. Toate acestea mai ales în contextul în care avem o diasporă foarte mare, ţinem cont şi de ceea ce este comun şi de ceea ce este specific fiecărei zone în care Biserica Ortodoxă Română desfăşoară ca activitate pastoral-misionară”.

 

Lucrările şedinţei de lucru a Comisiei pentru Statut şi regulamente a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române se vor încheia mâine.

 

Galerie foto:

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod