COMPONENTA CULTURĂ

 

COMPONENTA CULTURĂ

 

Pr. dr. Florin Șerbănescu – consilier patriarhal

 

Arhitect Lucian Eustațiu Mihăescu – inspector de specialitate

 

Adresa: Palatul Patriarhiei, aleea Dealul Mitropoliei 25, sector4, București

 

1. În contextul Anului comemorativ 2013 al Sfinților Împărați Constantin și Elena din încredințarea Preafericitului Părinte Patriarh DANIEL, Pr. dr. Florin Șerbănescu,consilier patriarhal, a realizat, în cadrul grilei de programe a postului de televiziune TRINITAS – TV al Patriarhiei Române, ciclul săptămânal de emisiuni de dezbatere, „Moștenirea bizantină în România”, cu durata de o oră, cu tematică variată și participarea unor invitați de prestigiu din lumea bisericească și laică.

 

2. Pr. dr. Florin Șerbănescu, consilier patriarhal, a realizat de asemenea o serie de alte emisiuni și interviuri la postul de televiziune TRINITAS – TV, RADIO-TRINITAS și ziarul „Lumina și a făcut parte din comisia de vizionare a Filmelor Documentare produse de TRINITAS-TV.

 

3. Din încredințarea Preafericitului Părinte Patriarh DANIEL, Pr. dr. Florin Șerbănescu a participat, ca reprezentant al Patriarhiei Române, la numeroase manifestări culturale și bisericești (vernisaje, simpozioane, conferințe, hramuri etc.) organizate de Academia Română, muzee, biblioteci, alte instituții culturale și bisericești, prezentând alocuțiuni, mesaje, comunicări adecvate temelor respective, slujind și rostind cuvinte de învățătură la hramurile sfintelor lăcașuri la care a fost delegat.

 

4. În contextul Anului comemorativ 2013 al Sfinților Împărați Constantin și Elena, din încredințarea și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh DANIEL, a fost realizat de către Componenta Cultură Albumul „Ctitoriile Sfinților Împărați Constantin și Elena în Răsărit și Apus”.

 

Lucrarea, însumând 278 pagini și constituind o amplă și semnificativă sinteză a temei respective, a fost elaborată sub coordonarea pr. dr. Florin Șerbănescu, care a redactat și textul, în colaborare cu dr. Bogdan Tătaru-Cazaban.

 

Ilustrația, la completarea căreia au contribuit și o serie de colaboratori externi, a fost întocmită, împreună cu hărțile aferente, de pr. dr. Florin Șerbănescu și cond. arh. Lucian Eustațiu Mihăescu acesta realizând și tehnoderactarea computerizată a acestora.

 

Albumul, apărut la Editura Basilica și tipărit în condiții grafice de excepție la tipografia Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, a fost prezentat de către Preasfințul Episcop Varlaam Ploieșteanul, Vicar Patriarhal la Sesiunea Solemnă a Sfântului Sinod din 28 octombrie, consacrată Anului Omagial 2013 al Sfinților Împărați Constantin și Elena.

 

5. Componenta Cultură a participat la organizarea sesiunii de comunicări „Secularizarea averilor bisericești (1863). Motivații și consecințe”, desfășurată sub auspiciile Patriarhiei Române și ale Academiei Române, pe 12 noiembrie 2013, la Palatul Patriarhiei.

 

În contextual acestui eveniment, Componenta Cultură a organizat foto-expoziția „Secularizarea averilor bisericești (1863). Documente și fotografii de epocă”, la montarea acesteia, în sala Europa Christiana, participând și câțiva colaboratori din cadrul Componentei Patrimoniu Religios, din Cancelaria Sfântului Sinod și din Sectorul Monumente și Construcții Bisericești.

 

6. Pr. dr. Florin Șerbănescu a activat în cadrul Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor din Ministerul Culturii și Patrimoniului Național.

 

7. În anul 2013 în eparhiile B.O.R. s-au desfășurat numeroase manifestări cultural-bisericești (expoziții, conferințe, simpozioane etc.) cel mai adesea în contextul Anului Omagial consacrat Sfinților Împărați Constantin și Elena, la împlinirea a 1700 de ani de la Edictul de toleranță de la Mediolanum (Milano) din anul 313,precum și Părintelui Dumitru Stăniloae, la împlinirea a 20 de ani de la mutarea sa la Domnul.

 

8. Totodată au fost realizate numeroase lucrări, articole și publicații diverse pe diferite teme legate de monumente istorice și de colecțiile muzeale bisericești.

Foto Evenimente
Anul omagial - 2018
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod