galerie-foto-2015 > Mai > Conferinţa „Unitate dogmatică și specific național în pictura bisericească” (4 mai 2015)

Conferinţa „Unitate dogmatică și specific național în pictura bisericească” (4 mai 2015)

 

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României a deschis astăzi, 4 mai 2015, lucrările conferinţei naționale „Unitate dogmatică și specific național în pictura bisericească”. Evenimentul se desfăşoară la Centrul Național pentru Formare Continuă „Dumitru Stăniloae” din București. Cea de a III-a ediție are ca temă: Activitatea meșterilor iconari și a zugravilor „de subțire”, adică a pictorilor de biserici.

 

Patriarhul României a vorbit despre „Iconografia bizantină – cadru normativ pentru pictura bisericească actuală”.

 

„Iconografia bizantină este conformă cu Liturghia ortodoxă bizantină fiind veşmântul pictural al conţinutului ei spiritual. De pildă o liturghie ortodoxă săvârşită într-o biserică cu pictură baroc nu are deplină armonie între conţinutul liturghiei şi veşmântul pictural liturgic al spaţiului liturgic în care se săvârşeşte liturghia. Dacă se săvârşeşte liturghia ortodoxă pe un câmp şi mai mulţi arhitecţi sunt chemaţi să prezinte proiect pentru învelişul arhitectural al acestei liturghii vom ajunge la stilul bizantin. Pictura nu este o simplă podoabă, ci este un element participativ la celebrarea sfintei liturghii”, a spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, conform Radio TRINITAS.

  

În cele două zile preoți, profesori, pictori și specialiști în pictură bisericească vor susține referate despre activitatea meșterilor iconari și a zugravilor „de subțire”.

 

Lucrările conferinței se vor încheia mâine, 5 mai 2015.

 

Galerie foto:

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod