galerie-foto-2015 > Februarie > Eveniment istoric pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă din Capitală (4 februarie 2015)

Eveniment istoric pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă din Capitală (4 februarie 2015)

 

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, însoţit de membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a binecuvântat şi inaugurat, astăzi, 4 februarie 2015, noile spaţii de activitate ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Capitală. Evenimentul se încadrează în manifestările aniversare dedicate împlinirii, pe 4 februarie, a 90 de ani de la ridicarea Bisericii noastre la rang de Patriarhie.

 

Patriarhul României a apreciat în cuvântul său că noile spații, alături de lucrările de consolidare și restaurare a clădirii Facultății, fac parte din procesul educațional: „Modul în care funcţionează o instituţie de învăţământ este el însuşi educaţional, nu doar cursurile care se predau. Acest fapt era subliniat mai ales la Institutul Sfântul Vladimir de lângă New York unde se spunea că într-o lună fiecare student trebuia să lucreze o zi la bucătărie, o zi la bibliotecă şi o zi la paraclis, precum şi în parc. Aceasta a arătat că formarea era deodată şi teoretică, dar şi practică, mai ales că aceştia deveneau preoţi ortodocşi misionari într-o ţară în care ortodocşii sunt minoritari. Deci, modul de organizare al unui aşezământ de învăţământ contează foarte mult, precum şi spaţiile. Dacă îi obişnuim pe studenţi cu spaţii frumoase şi luminoase trebuie să îi obişnuim să şi menţină curăţenia. De asemenea, când ei se duc şi devin responsabili de instituţii îşi aduc aminte de ce a fost frumos în şcoala în care ei au studiat”.

 

Extinderea spațiului de studiu prin mansardare a fost posibilă prin contribuția Ministerului Educației și a Universității București. Astfel, după slujba de binecuvântare a noilor spaţii, toți cei care au contribuit și au susținut această lucrare au fost distinși de Patriarhul României. Preafericirea Sa a oferit Ordinul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena pentru mireni dl. Sorin Câmpeanu - Ministrul Educaţiei Naţioanle, dl. Prof. univ. dr. Remus Pricopie - rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, Dl. Mihnea Costoiu - rectorul Universităţii Politehnice din Bucureşti, dl. Prof. univ. dr. Mircea Dumitru - rectorul Universităţii Bucureşti; Crucea Maria Brâncoveanu dnei. Prof. univ. dr. Maria Voinea - prorector al Universităţii Bucureşti; Ordinul Sfântul Ştefan cel Mare pentru mireni dl. Adrian Albu - director general administrativ al Universităţii Bucureşti, dl. Florin Miulescu - director Spaţii de învăţământ – Universitatea din Bucureşti; Diploma de onoare Sfântul Apostol Andrei pentru clerici Părintelui Prof. univ. dr. Ştefan Buchiu - decanul Facultăţii de Teologie din Bucureşti, Părintelui lect. dr. Aurel Mihai - vicarul Arhiepiscopiei Bucureştilor şi Părintelui dr. Viorel Barbu - directorul Centrului cultural-social „Justin Patriarhul”.

 

Pentru a marca acest moment a fost dezvelită și o placă aniversară. Pe viitor se dorește ca fațada clădirii facultății să fie renovată.

 

Tot miercuri seară, Patriarhul României a inaugurat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Capitală și o nouă filială a Bibliotecii Centrale Universitare. Deschisă în Sala Patriarhilor, nouă filială facilitează studenților și cadrelor didactice accesul virtual la fondul de carte al Bibliotecii, după cum informează TRINITAS TV.

 

„Înţelegem că această bibliotecă este foarte utilă mai ales că nu mai necesită deplasări la Biblioteca Central Universitară, ci se concentrează toate pe calculator şi accesul este mai uşor (…) Ea reprezintă o necesitate, o oportunitate şi un semn de cooperare, de coresponsabilitate pentru îmbunătăţirea activităţilor intelectuale şi de informare a cadrelor didactice şi a studenţilor”, a mărturisit Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

 

Conducerea Bibliotecii Centrale Universitare a primit, din partea Patriarhului României, Ordinul Crucea Maria Brâncoveanu. De asemenea, instituția a primit o nouă ediție a Sfintei Scripturi, precum și mai multe volume și colecții apărute la Editurile Patriarhiei Române.

 

La eveniment au participat reprezentanţi ai Ministerului Educației, ai Universității din București, foști studenți ai instituției de învățământ superior, consilieri patriarhali şi eparhiali, părinţi profesori şi studenţi teologi.

 

Galerie foto:

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod