documente > Comunicate > Manifestările dedicate Sfântului Antim au început: Delegaţiile Bisericilor Antiohiei şi Georgiei primite de Patriarhul României

Manifestările dedicate Sfântului Antim au început: Delegaţiile Bisericilor Antiohiei şi Georgiei primite de Patriarhul României

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, i-a primit astăzi, 26 septembrie 2016, în Catedrala Patriarhală, pe Preafericitul Părinte Ioan X, Patriarhul Antiohiei şi al întregului Orient, şi pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi (reprezentantul Patriarhului Georgiei).

 

Cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a oficiat o slujbă de Te Deum.

Răspunsurile liturgice au fost oferite deCorul Tronosal Patriarhiei Române, condus de arhid. protopsalt Mihail Bucă.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Patriarhul României a explicat că aceste vizite sunt prilejuite de comemorarea a 300 de ani de la moartea martirică a Sfântului Antim Ivireanul.Acest moment comemorativ este,potrivit Preafericirii Sale,un prilej de a aduce mulţumire lui Dumnezeu pentru toată lucrarea pastorală desfăşurată de Mitropolitul Antim, care a fost fiu al Georgiei şi a ajuns, cu harul lui Dumnezeu, sa fie arhipăstor al Ţării Româneşti.

Această comemorare, ca recunoştinţă pentru ceea ce a realizat el în vremuri foarte dificile, în timpul stăpânirii otomane, este pentru noi o pildă, un model, un exemplu de a împlini o misiune în condiţii foarte grele, a subliniat Patriarhul României.

De asemenea, Preafericirea Sa a vorbit şi despre ajutorul acordat de Mitropolitul Antim creştinilor din Orient care au trecut prin mari încercări.

Sfântul Antim i-a ajutat nu numai pe  credincioşii ortodocşi din Ţara Românească, ci şi pe cei din diferite ţări din Orient care se aflau in condiţii anevoiase de mărturisire a credinţei ortodoxe. Sfântul Antim ne adună pe noi, ne încurajează să intensificăm lucrarea misionară şi, în acelaşi timp, să întărim comuniunea frăţească între Bisericile noastre pentru că prin aceasta noi arătăm că Biserica lui Hristos este Una, Sfântă, Sobornicească şi Apostolească prezentă plenar în fiecare Biserică Locală, Autocefală.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a adus aminte şi de tipăriturile realizate de Sfântul Antim pentru credincioşii din Orient şi de tipografiile dăruite Bisericilor Antiohiei şi a Georgiei.

Pe lângă tipăriturile cu caractere greco-arabe,Liturghierul greco-arabdin 1701 (una dintre primele cărți tipărite cu caractere arabe din lume) şi Ceaslovul greco-arab(1702), Sfântul Antim a dăruit în anul 1706 o tipografie cu caractere arabe Patriarhului Atanasie-Dabbas, care a fost instalată la Alep. De asemenea, Sfântul Antim a trimis pe ucenicul său Mihail Ştefan în ţara sa de origine, Georgia, unde, la Tbilisi, au fost puse bazele primei tiparniţe cu caractere georgiene din această ţară.

De asemenea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a amintit de prezenţa la Bucureşti, de-a lungul timpului, a mai multor Patriarhi ai Antiohiei. Întâistătătorul Bisericii noastre a amintit de vizitele Patriarhilor Ioachim al V-lea (1587), Macarie al III-lea (1653), Atanasie al III-lea Dabbas (1700), Ignatie al IV-lea (1981, 1996, 1998).

Preafericirea Sa a evidenţiat faptul că Patriarhul Macarie al III-lea a vizitat Moldova şi Ţara Românească timp de patru ani, iar în data de 6 iunie 1658 a sfinţit actuala Catedrală Patriarhală. Referitor la Atanasie al III-lea Dabbas, Părintele Patriarh a indicat faptul că aceasta fost primit la curtea domnitorului Sfântului Constantin Brâncoveanu. Sfântul Voievod Martir Constantin a oferit cărţi tipărite în limba arabă tipărite la Mănăstirea Snagov şi o tiparniţă cu caractere arabe.

Patriarhul Daniel a vorbit despre bunele legături dintre Biserica Română şi Biserica Georgiei, evidenţiind că aceste relaţii există din timpul Sfântului Antim Ivireanul.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a amintit de vizita Patriarhului Catolicos al Georgiei, Efrem al II-lea, la Bucureşti, în anul 1968, cu prilejul a douăzeci de ani de la întronizarea vrednicului de pomenire Patriarhul Justinian. De asemenea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit şi despre prezenţa în România a actualului Patriarh Catolicos al Georgiei, Ilia al II-lea, care a efectuat în anul 1997 o vizită la Bucureşti cu ocazia împlinirii a 280 de ani de la moartea martirică a Sfântului Antim Ivireanul.

La rândul său, Patriarhul Antiohiei a mulţumit Patriarhului României pentru invitaţie şi transmis salutări credincioşilor din România şi Georgia.

Este o mare plăcere pentru noi să participăm alături de Biserica Ortodoxă Română la această bucurie a sărbătoririi Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, dublată de aniversarea celor 9 de la ani la întronizarea Preafericirii Voastre care va avea loc în câteva zile. De aceea, ne rugăm împreună cu fraţii noştri credincioşii Bisericii Ortodoxe Române cerând de la Dumnezeu să vă acopere sub binecuvântarea lui întru mulţi ani, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Ioan al X-lea.

În cuvântul său, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi, a spus că Sfântul Ierarh Antim Ivireanul rămâne un exemplu pentru lumea creștină:

Sfântul Antim a dat mărturie despre puterea dragostei între creştini; sfântul a primit o moarte martirică şi ne-a lăsat un exemplu că şi noi, indiferent de condiţiile grele de viaţă în care am trăi, putem purta crucea lui Hristos până la capăt. Astăzi, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu şi la invitaţia Preafericirii Voastre, cele trei Biserici pe care le-a ajutat cel mai mult Sfântul Antim sunt aici împreună pentru a-i mulţumi lui Dumnezeu pentru acest dar pe care ni l-a oferit în persoana Sfântului Antim.

Delegaţia Bisericii Antiohiei şi a Bisericii Georgiei se află în România cu prilejul manifestărilor dedicate împlinirii a 300 ani de la moartea martirică a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul.

Galerie foto:

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod