galerie-foto-2014 > Iunie > Mihai Eminescu comemorat la Academia Română (16 iunie 2014)

Mihai Eminescu comemorat la Academia Română (16 iunie 2014)

 

Mihai Eminescu a fost comemorat, astăzi, 16 iunie 2014, la Academia Română, în cadrul unei sesiuni solemne la care a fost prezent şi Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel.

 

La eveniment au participat academicieni, profesori universitari, clerici, precum şi alţi oameni de cultură.

 

Preşedintele Academiei Române, Ionel-Valentin Vlad, a afirmat în deschidere că Mihai Eminescu este atât poet naţional cât şi un unificator de conştiinţă naţională: „Mihai Eminescu a iubit poporul român cu tot temperamentul său de mare creator. Ion Luca Caragiale spunea despre aceasta: ‘Ciudată amestecătură. Fericită pentru artist, nefericită pentru om’. De multe ori preluăm cuvintele lui Eminescu: ‘Unde eşti tu Ţepeş Doamne ? Ce îţi doresc eu ţie dulce Românie, ţara mea de glorii, ţara mea de dor’. Sau ‘Viaţa e visul sufletului nostru’ din Sărmanul Dionis. Sau ‘La steaua care a răsărit e o cale atât de lungă’. Prin toate acestea şi prin multe altele poetul a construit şi construieşte o unitate de conştiinţă asemănătoare cu aceea construită de alţi poeţi naţionali. De exemplu, Goethe în Germania. Eminescu suntem noi în lucrările noastre, reuşitele şi eşecurile noastre. În modul cum suntem cunoscuţi în lume”.

 

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt intitulat Patriot român şi om universal din care redăm un fragment: „Din opera poetică şi din publicistica lui Mihai Eminescu se desprind trei mari sinteze creatoare:

 

Iubirea faţă de spiritualitatea poporului român şi pasiunea pentru cultura universală;

 

Admirația faţă de frumusețile peisajului natural românesc şi pasiunea pentru înțelegerea universului fizic;

 

Elogierea istoriei poporului român şi pasiunea pentru analiza critică a problemelor prezente din societatea românească”.

 


Galerie foto:

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod