galerie-foto-2016 > Ianuarie > Noul Nunţiu Apostolic în România în vizită de prezentare la Patriarhia Română (18 ianuarie 2016)

Noul Nunţiu Apostolic în România în vizită de prezentare la Patriarhia Română (18 ianuarie 2016)

 

În ziua de 18 ianuarie 2016, la Reşedinţa patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit în vizită de prezentare pe Excelenţa Sa Monseniorul Miguel Maury Buendía, noul Nunţiu Apostolic în România.

 

Excelenţa Sa a mulţumit pentru primire şi a exprimat disponibilitatea pentru dialog şi cooperare cu Patriarhia Română în timpul mandatului său de ambasador al Vaticanului la Bucureşti.

 

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a felicitat pe noul Nunţiu Apostolic la începutul misiunii diplomatice în România şi a exprimat recunoştinţa faţă de Biserica Romano-Catolică şi, personal, faţă de Sanctitatea Sa Papa Francisc pentru sprijinul acordat comunităţilor ortodoxe româneşti în diaspora occidentală prin oferirea în folosinţă a unor locaşuri de cult pentru slujire.

 

În timpul întrevederii a fost abordată problema stadiului actual al relaţiilor dintre Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Română Unită cu Roma (Greco-Catolică), în special în ceea ce priveşte diferendul patrimonial. În acest context, Patriarhul României a menţionat iniţiativa ierarhilor ortodocşi din Transilvania de reluare a lucrărilor Comisiei mixte de dialog dintre Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Greco-Catolică cu scopul identificării unor soluţii realiste de rezolvare a neînţelegerilor privind locaşurile de cult dintre cele două Biserici româneşti. În acest sens, Preafericirea Sa a subliniat că pentru rezolvarea acestei probleme este necesară o abordare sociologică realistă conformă cu situaţia actuală, iar nu una juridică prin apelul la instanţele judecătoreşti. Dialogul şi cooperarea practică sunt mult mai eficiente decât polemica şi atitudinea intransigentă, a concluzionat Preafericirea Sa.

 

Excelenţa Sa a precizat că în viziunea Vaticanului dialogul la nivel local între comunităţile ortodoxe şi cele greco-catolice reprezintă calea cea mai potrivită de soluţionare a divergenţelor privind proprietatea asupra locaşurilor de cult.

 

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a apreciat că în contextul lumii secularizate de astăzi există probleme foarte importante în care cele două Biserici pot coopera pentru promovarea valorilor creştine în societate prin educaţia tineretului creştin, apărarea vieţii şi demnităţii persoanei umane şi a familiei tradiţionale.

 

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

 

***

 

Născut în 1955 la Madrid, în Spania, mons. Maury Buendía a intrat în serviciul diplomatic al Sfântului Scaun în iulie 1987. După mai multe misiuni în diferite țări, din 2004 a fost chemat la Secția pentru Relațiile cu Statele din cadrul Secretariatul de Stat al Sfântului Scaun, În 2008 a fost numit arhiepiscop titular de Italica și nunțiu apostolic în Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan.

 

A fost numit nunțiu apostolic în România de Papa Francisc pe 5 decembrie 2015. Înaintea arhiepiscopului Maury Buendia, misiunea diplomatică de nunțiu apostolic în România și R. Moldova a fost îndeplinită până în iulie 2015 de arhiepiscopul spaniol Francisco-Javier Lozano.


 
Galerie foto:
Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod