galerie-foto-2014 > Septembrie > Însărcinatul cu afaceri ad-interim al ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti în vizită la Patriarhia Română (17 septembrie 2014)

Însărcinatul cu afaceri ad-interim al ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti în vizită la Patriarhia Română (17 septembrie 2014)

 

În ziua de 17 septembrie 2014, la Reşedinţa patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit în vizită de prezentare pe domnul Dean Thompson, însărcinat cu afaceri ad-interim al ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.

 

Domnul Dean Thompson a mulţumit pentru primire şi s-a arătat interesat de legătura dintre Patriarhia Română şi românii stabiliţi temporar sau definitiv în străinătate. În acest context, însărcinatul cu afaceri ad-interim al ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti a dorit să cunoască mai bine implicarea Bisericii Ortodoxe Române în prevenirea şi combaterea traficului de persoane.

 

Patriarhul României a făcut o scurtă prezentare a comunităţilor ortodoxe româneşti din afara graniţelor ţării şi, în contextul migraţiei masive a românilor în străinătate după anul 2007, a menţionat asistenţa pastorală şi socială pe care preoţii din aceste comunităţi o acordă celor aflaţi în dificultate (victime ale traficului de persoane, bolnavi, persoane private de libertate etc.).

 

În acest sens, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a menţionat dezacordul Bisericii Ortodoxe Române faţă de intenţia de legalizare a prostituţiei pe care o consideră o formă de sclavie modernă, contrară libertăţii persoanei şi demnităţii umane.

 

În concluzie, domnul Dean Thompson a subliniat faptul că în acele ţări europene în care prostituţia a fost legalizată, fenomenul nu s-a diminuat, ci dimpotrivă s-a amplificat.

 

În timpul întrevederii s-a mai discutat despre construirea noii Catedrale patriarhale la Bucureşti, apreciată drept o necesitate practică şi o reparaţie morală pentru bisericile din zonă demolate în timpul regimului comunist, cu scopul de-a construi pe locul lor Casa Poporului. Domnul Thompson a apreciat valoarea de simbol a noii Catedrale, evocând un caz similar, şi anume: Catedrala Națională din Washington D.C.

 

În contextul conflictelor actuale din Orientul Mijlociu soldat cu numeroase victime, reprezentantul diplomaţiei americane a apreciat luările de poziţie ale Patriarhiei Române şi acţiunea concretă de ajutorare a creştinilor din această regiune.

 

Patriarhul României a subliniat, de asemenea, importanța afirmării şi apărării demnităţii vieţii umane şi a reliefat, în acest sens, rolul Consiliului Consultativ al Cultelor din România, înfiinţat în anul 2011, pentru promovarea valorilor religioase în societate şi păstrarea păcii sociale.

 

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

 

Galerie foto:

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod