patriarhul > Mesaje > O făclie de înviere și speranță - Școala Gimnazială 'Sfinții Trei Ierarhi' din București

O făclie de înviere și speranță - Școala Gimnazială 'Sfinții Trei Ierarhi' din București


Cuvântul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, rostit cu ocazia serbării organizate întru cinstirea Sfinților Trei Ierarhi de la Școala Gimnazială 'Sfinții Trei Ierarhi' din București, în Aula Magna Teoctist Patriarhul a Palatului Patriarhiei, joi, 30 ianuarie 2014:

Școala 'Sfinții Trei Ierarhi' - prima școală ortodoxă pentru ciclul primar și gimnazial din Arhiepiscopia Bucureștilor - ne împărtășește astăzi bucuria de a-i sărbători, în mod deosebit, printr-un program artistic și o expoziție tematică, pe ocrotitorii ei: Sfinții Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Recunoașterea lor sinodală, ca patroni ai învățământului teologic românesc, atestă importanța educației religioase, ca formatoare a unor conștiințe atașate valorilor perene tradiționale.

În România, istoria educației se împletește cu istoria Bisericii. Primele centre de cultură, adevărate forme de învățământ, în fază incipientă, au fost mănăstirile și bisericile. Prima școală românească, atestată documentar, a fost zidită în 1495 în curtea Bisericii Sf. Nicolae din Scheii Brașovului. În Moldova, după modelul Academiei de la Kiev, Vasile Lupu a înființat, în 1640, prima Școală domnească: Academia de la Mănăstirea Sf. Trei Ierarhi, unde au învățat cărturari de prestigiu, precum Dimitrie Cantemir sau Nicolae Milescu Spătarul. În Muntenia, un alt domnitor iubitor de credință străbună, Șerban Cantacuzino, sprijinit de fratele său, stolnicul Constantin Cantacuzino, a înființat, în anul 1688, Școala de la Mânăstirea Sfântul Sava, pe care a transformat-o apoi, în anul 1694, Domnitorul Constantin Brâncoveanu în Academia Domnească 'Sfântul Sava'. Aici au învățat mari oameni de cultură, savanți și oameni politici, precum: Anton Pann, Dinicu Golescu, frații Brătianu, Spiru Haret, Nicolae Bălcescu, C.A. Rosetti, Gala Galaction, Tudor Arghezi și alții.

Generalizarea învățământului românesc în mediul rural s-a realizat cu ajutorul constant al preoților și dascălilor de țară, după cum aflăm din paginile memorabile ale literaturii noastre, care evocă buchisirea după Ceaslov și alte cărți de cult. La astfel de școli au învățat Mihail Eminescu, Ion Creangă, Octavian Goga și mulți alții.

În prima jumătate a secolului trecut, printre cele mai prestigioase școli din România erau colegiile confesionale: Liceele ortodoxe de băieți și de fete, organizate de către unități de cult sau ascociații cu binecuvântarea Bisericii, între care un rol însemnat l-a avut Societatea Națională a Femeilor Ortodoxe. Din păcate, în timpul comunismului, acestea au fost desființate, cu consecițele vizibil-nefaste ale educației promovate de regimul totalitar, în spirit materialist-ateist.

Este de menționat faptul că, în lume, printre cele mai prestigioase instituții de învățământ, începând cu grădinițele și terminând cu Universități de vârf, sunt cele patronate de diverse Biserici și confesiuni creștine, care urmăresc, prin educație, progresul spiritual și devenirea echilibrată și responsabilă a absolvenților lor, ca persoane de nădejde pentru construirea unor societăți performante și armonios dezvoltate.

În prezent, Biserica Ortodoxă Română participă la procesul educațional prin prezența orei de Religie în școală, precum și a formelor de învățământ teologic integrate structurilor învățământului de stat mediu și superior. Lipsa spațiilor adecvate a împiedicat până acum o implicare mai energică în acest domeniu, multe dintre cele confiscate de vechiul regim nefiind încă restituite. Cu toate acestea, a început deja, la mai multe eparhii din țară, înființarea de Școli Ortodoxe: Școala 'Varlaam Mitropolitul' din Iași, Școala 'Sf. Antim Ivireanul' din Timișoara', Colegiul Național Ortodox din Cluj Napoca etc.

În Arhiepiscopia Bucureștilor, s-a înființat, în anul 2000, Fundația 'Tradiția Românească', de către Părintele dr. Vasile Gavrilă, împreună cu mai mulți membri ai comunității Paraclisului Universitar 'Sf. Nicolae' din București, având drept obiective realizarea de activități sociale, medicale, culturale, educaționale și editoriale. Prin constituirea unui parteneriat puternic cu cea mai mare asociație studențească din țară - A.S.C.O.R., o mare parte din obiectivele propuse au fost finalizate cu succes.

Astfel, în anul 2007, a fost demarat proiectul înființării unei școli ortodoxe, care a prins contur mai târziu, în toamna anului 2009, când Școala 'Sfinții Trei Ierarhi' a primit Autorizația de funcționare din partea Ministerului Educației și Cercetării. Activitatea educațională a fost gândită de la început pentru a fi împletită cu opera social-filantropică: până în prezent, Fundația 'Tradiția Românească' a suportat cheltuielile de școlarizare pentru 20 de copii (săraci), dintr-un total de 118 elevi.

Respectând întru totul programele analitice și planurile curriculare ale Ministerului Educației și Cercetării, procesul educațional este axat pe eficiență și competență. La acestea se adaugă nota distinctă a formării religioase ortodoxe, a omului integru, păstrător și creator de valori. Calitatea înaltă a actului didactic reiese și din rezultatele deosebite obținute de elevii acestei școli la concursurile și olimpiadele școlare pe discipline din țară și străinătate (SUA), concretizate în primirea mai multor medalii și diplome de onoare.

Apreciind rezultatele de până acum, ne gândim cu speranță la viitor, încrezători fiind că acest proiect de suflet va continua să aducă lumină și bucurie într-o societate confuză, fiind totodată un exemplu bun de urmat și de către alte unități de cult din Arhiepiscopia Bucureștilor.

Ca semn de prețuire și apreciere pentru activitatea și calitatea acestei școli gimnaziale ortodoxe, îi oferim Diploma de onoare 'Sfântul Apostol Andrei' și un set de trei medalii omagiale purtând fiecare chipul unuia dintre cei Trei Sfinți Ierarhi.

Acum la ceas de sărbătoare, felicităm conducerea, profesorii, elevii, părinții și pe toți ostenitorii Școlii 'Sfinții Trei Ierarhi', precum și pe membrii Fundației 'Tradiția Românească', dorind tuturor sănătate, pace și sporire întru misiunea educațională și lucrarea sfântă mântuitoare, de cultivare a dreptei credințe.

DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod