patriarhul > Mesaje > O nouă poartă a cerului în Țara Năsăudului

O nouă poartă a cerului în Țara Năsăudului


Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la sfințirea bisericii Mănăstirii Salva din județul Bistrița Năsăud, vineri, 10 mai 2013 (Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii):


Înaltpreasfinția Voastră,
Preasfințiile Voastre,
Preacuvioși și Preacucernici Părinți,
Preacuvioasă Maică Stareță, Preacuvioase Maici,
Onorate Oficialități și Dreptmăritori Creștini,

Cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului și cu împreună-lucrarea Preasfântului Duh s-a ctitorit Mănăstirea de la Salva, din Țara Năsăudului. Hramurile bisericii sunt 'Izvorul Tămăduirii' și 'Sfinții Martiri Năsăudeni', de la a căror mucenicie se împlinesc anul acesta 250 de ani.

Construcția începută în anul 1996, pe timpul vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania, s-a ridicat cu multă trudă de către soborul de maici, având-o în frunte pe Stavrofora Emanuela Moisa. La ridicarea Mănăstirii Salva au ajutat și unii demnitari de stat, precum și mulți credincioși, pe care Dumnezeu îi va răsplăti cu darurile Sale cerești.

Locul unde este construită mănăstirea amintește de mărturisirea jertfelnică a credinței ortodoxe, când aici a fost zdrobit cu roata moș Tănase Todoran din Bichigiu și au fost uciși încă alți trei mărturisitori, în anul 1763. Credința lor puternică și curajul lor vor rămâne întipărite în memoria urmașilor, mai ales după ce Biserica Ortodoxă Română i-a trecut în rândurile sfinților din Calendar, cu zi de pomenire în 12 noiembrie.

Pe terenul donat de credincioasa Varvara Cotuțiu, în anul 1996, s-a pus piatra de temelie pentru noua biserică, spre a fi 'ctitorie pentru veșnicie'.

Avem credința și nădejdea că 'Izvorul Tămăduitor' al lui Hristos și al Maicii Domnului, pentru rugăciunile Sfinților Năsăudeni, va alina multe dureri și va aduce multă mângâiere în sufletele credincioșilor care aleargă la acest locaș de închinare.

Invitat fiind să târnosesc această frumoasă biserică, ea fiind o nouă poartă a cerului în Țara Năsăudului, aș fi venit cu bucurie, dar multele responsabilități de la Patriarhia Română nu mi-au îngăduit să fiu prezent fizic la acest moment solemn. Cu sufletul, însă, sunt în rugăciune cu toți cei prezenți la acest sfânt și mare eveniment.

În comuniune spirituală frățească și părintească, chemăm ajutorul Maicii Domnului cu rugăciunea pe care ne-o oferă condacul sărbătorii de astăzi: Din izvorul tău cel nesecat, ceea ce ești de Dumnezeu dăruită, îmi dăruiești mie, izvorând pururi, curgerile harului tău mai presus de cuvânt.

Cu multă prețuire, vă felicităm pe toți pentru lucrările de mare valoare și semnificație realizate aici și ne rugăm lui Dumnezeu Cel în Treime lăudat să vă răsplătească credința și iubirea jertfelnică, hărnicia și dărnicia, să vă dăruiască pace și bucurie, sănătate și mântuire, precum și mult ajutor în viață, întru mulți și fericiți ani!

Cu dragoste în Hristos și părintească binecuvântare,


†  DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod