patriarhul > Mesaje > Olimpiada Națională de Religie: prilej de cunoaștere și de aprofundare a Cuvântului lui Dumnezeu

Olimpiada Națională de Religie: prilej de cunoaștere și de aprofundare a Cuvântului lui Dumnezeu


Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat participanților la ediția a V-a a Olimpiadei Naționale de Religie, organizată de Ministerul Educației Naționale în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj și cu Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, Cluj Napoca, 1-5 aprilie 2013:


Olimpiada Națională de Religie a ajuns astăzi la cea de-a V-a ediție, fiind organizată de Ministerul Educației Naționale în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj și cu Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Este un prilej de bucurie pentru Biserică  și pentru Școală, deoarece demersurile făcute de Patriarhia Română către Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului, în anul 2008, s-au concretizat în desfășurarea neîntreruptă a primelor cinci ediții ale olimpiadei.

Într-o lume marcată de individualism agresiv și relativism moral, copiii și tinerii participanți în diferitele etape ale Olimpiadei de Religie au ales să nu se potrivească acestui veac, ci să se schimbe prin înnoirea minții (Romani 12, 2), pentru a fi sarea pământului și lumina lumii (Matei 5, 13-14). Participarea lor la acest concurs arată că educația religios-morală din școli continuă să rodească, promovând cunoașterea lui Dumnezeu, a omului, a cosmosului, a valorilor moralei creștine, precum: prietenia, dragostea, pacea, dreptatea, înțelegerea, responsabilitatea, solidaritatea și cooperarea între semeni, ca principii de bază ale credinței creștine.
 
Educația religioasă, realizată în Biserică și în Școală, reprezintă o șansă care se oferă fiecărui elev, de cunoaștere și de aprofundare a Cuvântului lui Dumnezeu. Predarea religiei în școală are valențe educaționale deosebite, reducând efectele negative ale crizei contemporane de identitate și de orientare, propunând modele viabile de bunătate și sfințenie și oferind copiilor și tinerilor repere în viața de familie și în societate.

Felicităm pe toți elevii care au participat în diferitele etape ale Olimpiadei Naționale de Religie. Mulțumim celor care, cu responsabilitate și dragoste jertfelnică s-au implicat în organizarea acestei ediții a Olimpiadei de Religie, aducând împreună copii și tineri din diferite zone ale țării, cu scopul apropierii de părinți, de școală, de semeni și mai ales de Dumnezeu.

Ne rugăm Preasfintei Treimi să vă dăruiască tuturor multă lumină, bucurie și sporire duhovnicească: 'Creșteți în har și în cunoașterea Domnului nostru și Mântuitorului Iisus Hristos' (2 Petru 3, 18).


Cu aleasă prețuire și părintească binecuvântare,



†  DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod