documente > Documente principale > Patriarhul Daniel îndeamnă la comemorarea eroilor neamului

Patriarhul Daniel îndeamnă la comemorarea eroilor neamului

Pomenirea cu recunoștință a tuturor eroilor români care s-au jertfit pentru unitatea, libertatea si demnitatea poporului român este o datorie a tuturor cetățenilor României! Toţi suntem chemați să păstrăm şi să cultivăm darul unităţii naţionale ca fiind un simbol al demnităţii poporului, obţinut cu multe jertfe de vieţi omeneşti şi multe eforturi spirituale şi materiale!

Dată fiind responsabilitatea omagierii eroilor neamului, Catedrala Naţională va avea hramul principal Înălţarea Domnului, zi în care sunt pomeniţi eroii români din toate timpurile.

 

Omagiul de recunoştinţă adus memoriei eroilor români din timpul Primului Război Mondial (1916-1919), care au luptat pentru libertate, unitate şi demnitate naţională, trebuie să fie astăzi izvor de inspiraţie şi înnoire pentru viaţa noastră ca români patrioţi. Tocmai de aceea, hramul principal al Catedralei Mântuirii Neamului este sărbătoarea Înalțării Domnului, când serbăm Ziua Eroilor. Astfel, pe lângă necesitatea practică pe care o are viitoarea Catedrala Naţională, aceasta este şi un simbol spiritual naţional, fiind închinată cinstirii celor care s-au jertfit, de-a lungul istoriei noastre, pentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe strămoșești, pentru libertatea şi demnitatea poporului român.

Totodată, Patriarhul României mărturiseşte că Biserica Ortodoxă Română a contribuit totdeauna  la înfăptuirea idealurilor de libertate și unitate națională a poporului român:

 

Biserica a fost împreună cu poporul român în toate eforturile sale de cultivare a conştiinţei naţionale şi de afirmare a dorinţei de unitate naţională, în toate provinciile româneşti, dar mai ales în Transilvania, Basarabia şi Bucovina.

***

 

S-au împlinit, în data de 27 august 2016, 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial.  Atunci, în prezenţa regelui Ferdinand I şi a principelui Carol al II-lea, moştenitorul tronului, s-a hotărât în cadrul Consiliului de Coroană, desfăşurat la Palatul Cotroceni din Bucureşti, intrarea României în război de partea Antantei. Primul Război Mondial a izbucnit în vara anului 1914. Confruntarea militară la care au participat 33 de state de pe cinci continente, pe parcursul a 52 de luni, a fost fără precedent în istoria omenirii, ca amploare, arie de desfășurare și durată.

 

26augustceremoniereligioasa6-5

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod