galerie-foto-2016 > Septembrie > Patriarhul României a sfinţit Biserica „Naşterea Maicii Domnului” din Otopeni (10 septembrie 2016)

Patriarhul României a sfinţit Biserica „Naşterea Maicii Domnului” din Otopeni (10 septembrie 2016)

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfinţit sâmbătă, 10 septembrie 2016, Biserica Naşterea Maicii Domnului din Otopeni. Alături de Patriarhul României s-a aflat şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

După slujba de sfinţire, Preafericirea Sa a acordat locașului de cult și al doilea hram, închinatSfântului Ierarh Calinic de la Cernica.

În cuvântul său, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit despre importanţa sfinţirii unei biserici care este o poartă spre Cer.

Această biserică este o mare binecuvântare, pentru că sfinţirea unei biserici înseamnă deschiderea unei noi porţi a Cerului. Sfinţirea unei biserici este binecuvântare pentru parohia respectivă, dar şi pentru toată zona. Este o lucrare anevoioasă, dar după sfinţire rămâne bucuria că am făcut ceva care durează mai mult decât viaţa noastră, ceva care rămâne după noi şi dincolo de noi. De aceea, ctitorii sunt pomeniţi în Biserica Ortodoxă ca fiind «fericiţii şi pururea pomeniţii ctitori». Ei vor fi pomeniţi şi când nu mai au pe nimeni din neamul lo,r pentru că vor fi pomeniţi aici la toate slujbele care se săvârşesc în această biserică. Este o mare binecuvântare să fii ctitor de biserică şi să fi contribuit la zidirea şi pictarea ei, a spus Preafericirea Sa.

Biserica nu poate fi înlocuită cu nimic din lumea aceasta, a explicat Patriarhul României,pentru că nicio instituţie nu dăruieşte iertarea păcatelor şi viaţa veşnică.

Prin sfinţire, Biserica devine darul Sfintei Treimi pentru oameni. Noi am adus aici lucruri de pe pământ: piatră, beton, cărămidă, lemn, lucruri din lumea aceasta ca daruri oferite lui Dumnezeu în forma Bisericii. Vom primi în schimb darurile netrecătoare ale lui Dumnezeu: iertarea păcatelor, bucuria vieţii veşnice şi arvuna Împărăţiei Cerurilor. Am adus daruri trecătoare şi primind daruri netrecătoare. Am adus bunuri pământeşti şi primim bunuri cereşti. Prin aceasta vedem cum noi suntem răsplătiţi. Dumnezeu nu rămâne dator. Biserica nu poate fi înlocuită cu nimic din lumea aceasta pentru că nicio instituţie nu dăruieşte iertarea păcatelor şi viaţa veşnică. În nicio instituţie nu ne întâlnim cu Sfânta Treime în fiecare duminică şi sărbătoare.

În continuare, Primarul orașului Otopeni, Silviu Constantin Gheorghe, a oferit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel titlul deCetățean de onoare al Orașului Otopeniși a afirmat că o societate liberă nu se poate dezvolta în afara Bisericii.

Cred că o societate liberă şi sănătoasă nu se poate dezvolta în afara Bisericii şi a legăturii de comuniune, împărtăşire şi mărturisire care caracterizează apropierea omului de Dumnezeu. Sunt convins că această Sfântă Biserică ne va ajuta să ne apărăm cultura şi valorile morale şi ne va da acea seninătate pe care doar credinţa în Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh ne-o pot dovedi. Otopenii au fost, sunt şi vor rămâne pentru totdeauna un pământ al dragostei şi iubirii faţă de Biserică şi Dumnezeu.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit apoi pentru titlul primit și pentru sprijinul acordat parohiilor din Otopeni.

Mulţumim Domnule Primar pentru distincţii şi daruri. Vă felicităm pentru toată lucrarea pe care o desfăşuraţi, dar şi pentru faptul că aţi ajutat parohiile din zonă şi aţi dezvoltat o mulţime de lucrări sociale, culturale şi filantropice care arată o credinţă şi o conştiinţă vie în ceea ce înseamnă slujirea cetăţenilor.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a oferit mai multe distincţii persoanelor care au ajutat la ducerea la bun sfârşit a lucrărilor efectuate.

La final, Patriarhul Daniel a transmis un mesaj de binecuvântare cu prilejul începerii unui nou an școlar.

Peste puţin timp începe noul an şcolar şi adresăm cuvânt de binecuvântare şi de preţuire pentru toţi elevii, pentru părinţii lor, pentru profesori şi profesoare, învăţători şi învăţătoarele care îi ajută să crească intelectual şi spiritual. Să fie buni fii ai Bisericii şi buni cetăţeni ai patriei pământeşti şi viitori cetăţeni împreună cu sfinţi ai patriei cereşti. Educaţia creştină este pe termen mediu până cresc copiii, termen lung pe toată viaţa pe pământ şi termen etern şi în viaţa veşnică. Copii bine educaţi au ajuns sfinţi. Vă mulţumim pentru prezenţă şi dorim ca Bunul Dumnezeu să vă binecuvinteze pe dumneavoastră, familiile şi activităţile dumneavoastră şi să vă dăruiască ani mulţi şi fericiţi.

La eveniment au participat numeroşi credincioşi şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

Galerie foto:

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod