galerie-foto-2015 > Noiembrie > Patriarhul României la hramul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului (13 noiembrie 2015)

Patriarhul României la hramul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului (13 noiembrie 2015)

Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului şi-a sărbătorit vineri, 13 noiembrie 2015, cel de-al treilea hram, dedicat Sfântului Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, sărbătorit astăzi în Biserica Ortodoxă.

Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, a sfinţit Catapeteasma Paraclisului şi Aghiasmatarul (altarul de vară) din curtea paraclisului.

Alături de Patriarhul României au slujit şi: Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

În continuare, a fost oficiată Sfânta Liturghie.

Sfântul Ioan Gură de Aur - mare educator

În cuvântul de învăţătură, rostit după citirea Pericopei Evanghelice, Patriarhul României a vorbit despre viaţa Sfântului Ioan Gură de Aur. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a arătat că Sfântul Ioan a fost şi un mare educator creştin, cu o grijă deosebită faţă de educaţia copiilor în dreapta credinţă. 

„Este şi un mare rugător, un postitor şi un dascăl al pocăinţei şi al postului. El este şi autorul Liturghiei care îi poartă numele. De aceea, el este şi atât de popular, fiindcă în fiecare duminică, în fiecare zi, cu câteva excepţii în timpul anului liturgic săvârşim Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului. Desigur, Sfântul Ioan Gură de Aur a devenit şi un mare educator. El a spus că nu este îndeajuns să dăm naştere la copii trupeşte, ci trebuie să îi şi creştem în credinţă, să îi educăm. El spune: «Cu adevărat părinte nu este cel care îi dă o naştere biologică, ci cel care îi dă o naştere duhovnicească, prin educaţie aleasă, copilului»”, a spus Preafericirea Sa.

Cel mai mare predicator al lumii creștine

În conștiința Bisericii, Sfântul Ioan Gură de Aur rămâne un mare tâlcuitor al Sfintelor Scripturi și poate cel mai mare predicator al lumii creștine. El a tâlcuit Scriptura pe înţelesul poporului în formă de omilii pastorale pentru credincioşi, dar atât de vie a fost tâlcuirea încât Evanghelia lui Hristos, întreaga Sfântă Scriptură, părea că a fost scrisă direct pentru contemporanii săi. De asemenea, el a apărat Ortodoxia în fata ereziilor din timpul său și, mai mult decât atât, a contribuit mult la răspândirea credinţei fiindcă s-a dedicat convertirii la ortodoxie a goţilor arieni. Totodată, a dezvoltat şi o misiune deosebit de intensă pentru creștinarea populației de la sate, deoarece mai întâi oamenii de la orașe au devenit creştini, iar cei de la sate au rămas în mare parte păgâni. Sfântul Ioan Gură de Aur a spus că nu este suficient să fie aduşi la Hristos doar locuitorii oraşelor, ci şi locuitorii de la sate. Prin aceasta el este şi un mare misionar, a spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

Ambasador al săracilor

Preafericirea Sa a subliniat faptul că Sfântul Ioan Gură de Aur a fost considerat ambasador al săracilor, păstor de suflete cu mare sensibilitate pentru apărarea demnității umane.

„Este şi un dascăl al milosteniei. El spune că cine dă săracilor milostenie, oferă un ban, o haină sau mâncare, împrumută pe Dumnezeu şi trimite în Cer comorile sale. El a combătut lăcomia şi a cultivat dărnicia, milostenia. A fost foarte preocupat de ajutorarea văduvelor, orfanilor, săracilor şi prin instituţii, dar şi prin îndemnul său pastoral, a mai arătat Patriarhul României.

În cadrul slujbei a fost rostită o ectenie specială pentru victimele din urma incendiului din Colectiv. La rugăciune, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române i-a pomenit nominal pe cei trecuţi la Domnul.

În cadrul Sfintei Liturghii, Diac. Costel Ursu, Consilier patriarhal la Tipografia Cărţilor Bisericeşti, a fost hirotonit preot.

La final, au fost acordate mai multe distincţii.

De asemenea, a avut loc lansarea CD-ului cu slujba Paraclisului Sfântului Ioan Gură de Aur, înregistrat de Grupul psaltic ANASTASIS al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

Cu prilejul sărbătorii Sfântului Ioan Gură de Aur, ocrotitorul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, au fost împărţite 1.000 de pachete cu hrană pentru credincioșii care au participat la sărbătoare, dar şi pentru muncitorii de la şantierul Catedralei Mântuirii Neamului. 


Galerie foto:

 

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod