galerie-foto-2014 > Iulie > Patriarhul României la Mănăstirea Caraiman (20 iulie 2014)

Patriarhul României la Mănăstirea Caraiman (20 iulie 2014)

 

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi, 20 iulie 2014, în Duminica a VI-a după Rusalii, pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. În această zi, Paraclisul mănăstirii prahovene „Sf. Cruce” – Caraiman şi-a cinstit cel de-al doilea ocrotitor, pe Sfântul Proroc Ilie. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române pe o scenă special amenajată în curtea aşezământului monahal. Din soborul slujitor au făcut parte și Preasfințitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfințitul Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, preoți și diaconi.

 

În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenți, Patriarhul României a vorbit despre viața și minunile marelui proroc pe care Biserica Ortodoxă îl cinstește astăzi, arătând că este vindecător de boli și un om al dreptății.

 

„Sfântul Proroc Ilie este mare prin credința lui, prin faptele lui minunate. El avea atât de mare credință încât s-a rugat să fie cerul închis trei ani și șase luni arătând că Dumnezeu pedepsește pe oameni când se îndepărtează de la dreapta credință; foarte adesea folosește foametea, seceta ca să îi trezească pe oameni din nepăsare spirituală, sau din rătăcire. Sfântul Ilie este apărător al dreptei credințe în timp de rătăcire și ne îndeamnă astăzi să păstrăm dreapta credință, să ajutăm pe cei săraci cum a ajutat el pe văduva din Sarepta Sidonului și să avem totdeauna nădejdea în puterea lui Dumnezeu mai mult decât în puterea oamenilor. Sfântul Proroc Ilie este singurul proroc din Vechiul Testament care se bucură de o zi înscrisă cu roșu în calendarul nostru. Este vindecător de boli dar și un om al dreptății", a spus Patriarhul României.

 

De asemenea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a îndemnat la rugăciune pentru victimele tragediei din Ucraina: „Trebuie să pomenim în rugăciunile noastre pe cei 295 de oameni care, în data de 17 iulie anul acesta, au murit în tragicul accident din Ucraina când un avion de pasageri civili a fost doborât printr-o lansare de rachetă sol aer. O mulțime de copii au murit, nimeni nu a scăpat cu viață. De aceea, ne rugăm lui Dumnezeu, pentru mijlocirile Sfântului Proroc Ilie, să aducă consolare, mângâiere și speranță celor care au avut în familiile lor victime, iar cei care au trecut la Domnul să fie luați în odihna drepților și în iubirea milostivă a Preasfintei Treimi, în locașurile cerești. Este mare nevoie de rugăciune, o mulțime de oameni călătoresc pe uscat, pe apă, și sunt o mulțime de accidente, dar mai ales accidentele aviatice care se soldează cu pierderi de multe vieți omenești. Avem nevoie de ajutorul lui Dumnezeu și să ne încredem în El în primul rând și apoi în înțelepciunea și priceperea omenească”.

 

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a urat tuturor celor care poartă numele Sfântului Ilie ani mulţi cu sănătate şi să cultive credinţa ortodoxă.

 

„Tuturor celor care poartă numele de Ilie și derivate le dorim ani mulți cu sănătate, cu bucurie și să cultive credința Sfântului Ilie, simțul dreptății și al milostivirii față de cei săraci spre slava Preasfintei Treimi și a noastră mântuire”, a spus Preafericirea Sa.

 

***

 

Important prooroc din Vechiul Testament, Sfântul Ilie este mare făcător de minuni şi aducător de ploi în vreme de secetă. A trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea lui Ahab, regele iudeilor (c. 874-853 î.Hr.) Prin vrerea lui Dumnezeu, Prorocul Ilie a fost ridicat la ceruri într-un car de foc, netrecând prin moarte. El s-a arătat, împreună cu Prorocul Moise, la Schimbarea la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos, pe muntele Tabor. Sfânta Scriptură şi Tradiţia Bisericii ne spun că Sfântul Ilie va reveni pe pământ, la sfârşitul veacurilor, ca Înaintemergător al celei de-a doua veniri a lui Hristos. În ţara noastră, Sfântul Ilie este şi ocrotitorul aviaţiei şi al forţelor aeriene.

 

Galerie foto:

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod