documente > Comunicate > Patriarhul României la Mănăstirea Ghighiu

Patriarhul României la Mănăstirea Ghighiu

 

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române s-a aflat astăzi, 21 iunie 2015, în Duminica a III-a după Rusalii, în mijlocul obştii monahale de la Mănăstirea Ghighiu din judeţul Prahova, unde a participat la Sfânta Liturghie.

 

În cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei, Patriarhul României a vorbit despre învăţăturile duhovniceşti ce se desprind din Pericopa Evanghelică de la Sfântul Evanghelist Matei, capitolul VI, versetele de la 22 la 23, citită astăzi în cadrul Sfintei Liturghii în toate locaşurile de cult.

 

Trebuie să căutăm în fiecare zi Împărăţia lui Dumnezeu

 

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a spus că această Evanghelie ne îndeamnă la căutarea Împărăţiei lui Dumnezeu, drept cea mai importantă preocupare a omului.

 

„Evanghelia conţine trei mari adevăruri şi anume, că dacă omul are conştiinţă curată şi bună toată viaţa sa va fi luminoasă. Dacă însă are conştiinţă rea şi întunecată atunci şi viaţa sa va fi întunecată, adică va fi stăpânită de păcate şi de patimi multe. În al doilea rând, Evanghelia ne arată că grija pentru mâncare şi băutură şi pentru îmbrăcăminte nu trebuie să devină o tiranie, o înrobire a vieţii omului astfel încât el să nu mai aibă grijă de mântuirea sufletului. În al treilea rând, Evanghelia ne arată că trebuie să căutăm în fiecare zi Împărăţia lui Dumnezeu şi toate celelalte daruri se vor adăuga nouă, adică trebuie să căutăm mai întâi comuniunea cu Dumnezeu, legătura duhovnicească de iubire şi ascultare faţă de El şi apoi şi mâncarea şi băutura şi îmbrăcămintea şi toate darurile materiale vor veni ca o binecuvântare a lui Dumnezeu ca urmare a legăturii noastre duhovniceşti cu El”, a spus Preafericirea Sa.

   

Împărăţia lui Dumnezeu este comuniunea de viaţă şi iubire a Preasfintei Treimi cu îngerii şi cu sfinţii

 

Concluzia Evanghelia de astăzi este cuprinsă, aşadar, în versetul „Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate celelalte se vor adăuga vouă”, a mai explicat Patriarhul României.

 

„Ce este Împărăţia lui Dumnezeu ca să o căutăm ? Este comuniunea de viaţă şi iubire a Preasfintei Treimi cu îngerii şi cu sfinţii care au împlinit voia Sfintei Treimi în viaţa lor. Deci, când se spune Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu înseamnă Căutaţi mai întâi iubirea veşnică a lui Dumnezeu la care sunteţi chemaţi ca să o gustaţi şi să trăiţi veşnic împreună cu Dumnezeu şi cu Sfinţii Lui”, a arătat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

 

La final, Patriarhul României a oferit Mănăstirii Ghighiu ca semn de preţuire şi binecuvântare mai multe cărţi liturgice şi de cult.

 

Galerie foto:

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod