galerie-foto-2014 > Octombrie > Patriarhul României la Mănăstirea Hurezi (11 octombrie 2014)

Patriarhul României la Mănăstirea Hurezi (11 octombrie 2014)

 

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României şi-a început astăzi vizita canonică în Arhiepiscopia Râmnicului. Cu acest prilej au fost aduse în procesiune în jurul orei 12:00 de către Preafericirea Sa şi moaştele Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu pentru a fi venerate de clerul şi credincioşii din această zonă a Olteniei.

 

După întâmpinarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a avut loc o slujbă de Polihroniu.

 

La final, a urmat cuvântul Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române care a apreciat că Mănăstirea Hurezi este cea mai de seamă ctitorie a domnitorului martir Constantin Brâncoveanu.

 

„Moaştele Sfântului Constantin Brâncoveanu au ajuns la cea mai îndrăgită, cea mai mare şi cea mai frumoasă dintre ctitoriile sale. Această ctitorie este un model de îmbinare a credinţei, a culturii şi a artei care dăinuie peste timp sub numele de stilul brâncovenesc: o sinteză între frumuseţile artei bisericeşti răsăritene şi monumentalitatea temperată însă de el a arhitecturii şi a artelor occidentale din Europa apuseană. Sfântul Constantin Brâncoveanu deci este într-un fel aici la cea mai îndrăgită dintre ctitoriile sale lăsată în mijlocul naturii într-o oază de linişte pe care nu o întâlnea la Bucureşti şi nici la Târgovişte unde mergea adesea”, a spus Preafericirea Sa.

 

Apoi Înaltpreasfinţitului Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru aducerea raclei cu moaştele Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu la Mănăstirea Hurezi.

 

„Vă mulţumim Preafericirea Voastră că v-aţi ostenit şi că aţi binecuvântat ca sfintele moaşte ale Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu să ajungă şi aici la Mănăstirea Hurezi. Vă mulţumim pentru că mi-aţi dat şansa de a mă ocupa personal de desfacerea mormântului şi de aşezarea sfintelor moaşte în această frumoasă raclă şi mai ales vă mulţumim că sunteţi prezent în Eparhia Râmnicului în mijlocul nostru”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

 

Evenimentele de la Mănăstirea Hurezi sunt prilejuite de sfinţirea picturii bisericii mari de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu un numeros sobor de ierarhi şi care va avea loc mâine.

 

Galerie foto:

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod