documente > Comunicate > Patriarhul României: „Pacea Dumnezeiască este armonia pe care Duhul Sfânt o construiește în sufletul omului”

Patriarhul României: „Pacea Dumnezeiască este armonia pe care Duhul Sfânt o construiește în sufletul omului”

„Această relatare a Evangheliei ne arată că cel dintâi Dar pe care l-a dat Mântuitorul Iisus Hristos ucenicilor, după Învierea din morți a fost Pacea.  După cum şi femeilor mironosițe mai întâi le-a spus în dimineața Învierii Sale, Bucurați-vă, Nu vă temeți! Deci, Pacea  şi Bucuria sunt două daruri Dumnezeiești care trebuie primite cu recunoștință, ele trebuie căutate și cultivate.  Când omul nu mai are pace în suflet, în familie, când nu mai există pace în societate, toate se tulbură, toate se întristează, ajung în stare de confuzie. Dar Pacea Dumnezeiască este armonia pe care Duhul Sfânt o construiește în sufletul omului, făcându-l să se uite la sine, în iubirea lui Dumnezeu și în iubirea față de semeni”, a subliniat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

 

Sunt cuvintele de învăţătură ale Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresate credincioşilor prezenţi la Catedrala Patriarhală. În Duminica Sfintelor Paști, Preafericirea Sa a oficiat Vecernia specială în cadrul căreia s-a citit Evanghelia în 12 limbi.

Alături de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române au slujit: Preasfinţitul Părinte Qais Sadiq, Episcop de Erzurum (Patriarhia Antiohiei), Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal; Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

„Iertarea îl face pe om să se îndrepte spre o iubire milostivă, nu posesivă, spre o iubire smerită, nu arogantă”.

Preafericitul Părinte Daniel a afirmat că omul trebuie să-l ierte pe aproapele său, după modelul lui Iisus Hristos.

 „Iertarea păcatelor este dezlegarea, eliberarea de un trecut întunecat, apăsător, al păcatelor care în general sunt fapte lipsite de iubire față de Dumnezeu și de semeni. Toate păcatele sunt forme ale unei existențe egoiste, posesive, iar iertarea îl face pe om să se îndrepte spre o iubire milostivă, nu posesivă, spre o iubire smerită, nu arogantă, una care îl apropie de Dumnezeu și de semenii săi și creează comuniunea. Iertarea păcatelor a fost un mare dar al Învierii Domnului și aceasta ne arată că Hristos nu a Înviat doar pentru Sine,  ci pentru mântuirea oamenilor. Prin iertarea păcatelor oamenii încep să simtă puterea  Învierii sufletului lor, din moartea cauzată de păcate” a mărturisit Preafericirea Sa.

La final Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, le-a urat românilor sărbători binecuvântate, cu pace și bucurie.

Galerie foto:

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod