galerie-foto-2016 > Martie > Patriarhul României: „Sf. Grigorie Palama este dascălul rugăciunii neîncetate şi teologul luminii necreate” (27 martie 2016)

Patriarhul României: „Sf. Grigorie Palama este dascălul rugăciunii neîncetate şi teologul luminii necreate” (27 martie 2016)

Minunea vindecării Slăbănogului din Evanghelia de astăzi ne îndeamnă la pocăință și mărturisirea păcatelor, a spus Patriarhul României credincioşilor prezenţi duminică, 27 martie 2016, la Catedrala Patriarhală.

În Duminica a II-a din Postul Mare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat slujba Sfintei Liturghii şi a rostit şi un cuvânt de învăţătură.

Preafericirea Sa a spus, cu referire la textul biblic al vindecării slăbănogului din Capernaum, că acest om paralizat poartă de multă vreme suferinţa bolii, dar această suferinţă nu l-a dus la răzvrătire, ci i-a întărit credinţa pentru că a unit pocăinţa pentru păcate cu suferinţa bolii.

„Vedem aici că Hristos Domnul iartă păcatele, vindecă de boală pe omul acesta, îi dăruieşte libertatea de mişcare şi demnitatea de integrare în comunitatea umană. Această iubire părintească a lui Dumnezeu arătată omului paralizat prin Iisus Hristos, Doctorul şi Duhovnicul, este esenţa evangheliei de astăzi. Prin aceasta evanghelia ne cheamă să ne spovedim păcatele, să mergem la Hristos, să-I arătăm păcatele, bolile şi neputinţele noastre ca El să le vindece şi să ne ajute să facem un început nou în viaţa noastră. Această Evanghelie este Evanghelia Tainei pocăinţei unită cu Taina vindecării iertării păcatelor şi iertării de boală”,a subliniat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

În Duminica a doua din Postul Mare este sărbătorit în mod deosebit și Sfântul Ierarh Grigorie Palama. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidenţiat în cuvântul său faptul căSfântul Grigorie Palama este dascălul rugăciunii neîncetate şi teologul luminii necreate.

„Sfântul Grigorie Palama a spus că lumina sau slava Împărăţiei Cerurilor nu este lumină creată cum e lumina soarelui, ci o lumină necreată, veşnică, neapusă. Şi aceasta este slava Împărăţiei Cerurilor pe care au văzut-o Sfinţii Apostoli Petru, Iacov şi Ioan la Schimbarea la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos pe Muntele Taborului. Şi când Dumnezeu a voit în istorie a învrednicit pe unii oameni să preguste încă din viaţa pământească această slavă a Împărăţiei Cerurilor. Când omul se roagă mult, se pocăieşte, posteşte, se luminează cu harul lui Dumnezeu, cu lumina necreată, neapusă, neînserată, care nu se vede cu ochii trupeşti, dar care se vede cu ochii credinţei încă din această viaţă ca o arvună, ca o pregustare. Şi această lumină va fi slava şi bucuria din Împărăţia Cerurilor după învierea de obşte pentru cei care au crezut în Hristos şi L-au iubit”,a explicat Patriarhul României.

Răspunsurile liturgice au fost date la Sfânta Liturghie de Corala Te Deum Laudamus.

Duminica viitoare, Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica a III-a din Postul Mare sau DuminicaSfintei Cruci.

Galerie foto:

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod