galerie-foto-2015 > Decembrie > Patriarhul României şi-a sărbătorit ziua onomastică prin rugăciune (17 decembrie 2015)

Patriarhul României şi-a sărbătorit ziua onomastică prin rugăciune (17 decembrie 2015)

 

În ziua de cinstire a Sfântului Proroc Daniel, joi 17 decembrie 2015, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi-a sărbătorit ziua onomastică.

 

Cu acest prilej, Patriarhul României a oficiat, în Catedrala Patriarhală, slujba Sfintei Liturghii, împreună cu mai mulţi ierarhi, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

 

Alături de Preafericirea Sa au slujit următorii ierarhi:

  • Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei;
  • Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului;
  • Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei;
  • Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului;
  • Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului;
  • Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului;
  • Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos;
  • Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului;
  • Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii;
  • Preasfințitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum (Patriarhia Antiohiei);
  • Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal;
  • Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop Vicar Patriarhal;
  • Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor;
  • Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei;

 

În cadrul Sfintei Liturghii au fost înălţate rugăciuni de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru ocrotirea și ajutorul dăruit Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române în slujirea Bisericii noastre și a poporului român.

 

În Catedrala Patriarhală au fost prezenți membrii Permanențelor Consiliului Național Bisericesc și Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părinții protopopi de la protopopiatele din București, Prahova și Ilfov, profesori de la Facultatea de Teologie Justinian Patriarhul și de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din București, preoți și credincioși.

 

După Sfânta Liturghie, în prezența Preafericirii Sale și a mai multor ierarhi a fost oficiată în Catedrala Patriarhală o slujbă de Te Deum ca recunoştinţă adusă lui Dumnezeu pentru ocrotirea şi ajutorul dăruite Patriarhului României în slujirea Bisericii Ortodoxe Române şi a poporului român.

 

Slujba a fost săvârșită de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop Vicar Patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

  

Din partea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a adresat, la sfârşitul slujbei, un cuvânt omagial.

 

„Ne-a adunat astăzi harul Sfântului Duh, în acest loc al bucuriei şi al speranţei, în această zi specială, în care sfânta noastră Biserică îl prăznuieşte pe Sfântul Proroc Daniel, «bărbatul doririlor, trâmbiţa adevărului, stâlpul credinţei şi speranţa fără de sfârşit», aşa cum îl numesc atât de frumos cântările liturgice de astăzi. Am venit astăzi aici pentru a-L ruga pe Dumnezeu Cel minunat întru sfinţii Săi să binecuvinteze şi de astăzi înainte viaţa şi activitatea laborioasă a Întâistătătorului Bisericii noastre şi în acelaşi timp să ne hărăzească şi nouă zile liniştite, pace şi multe bucurii, pentru că avem nevoie în aceste zile în care trăim de pacea lui Dumnezeu care covârşeşte toată mintea, de pacea pe care a adus-o Mântuitorul Iisus Hristos, Cel venit în lume la «plinirea vremii» cum spune Sfântul Apostol Pavel”, a spus Preasfinţia Sa.

 

 

Mesaje de felicitare

 

 

Totodată, în cadrul evenimentului au fost prezentate şi mesajele de felicitare din partea reprezentanților autorităţilor de Stat centrale şi locale.

 

 

Mesajul de felicitare al Preşedintelui României, E.S. Domnul Klaus Werner Iohannis, adresat Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost prezentat de către Sergiu Nistor, Consilier Prezidenţial la Departamentul Cultură, Culte şi Centenar din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.

 

 

„Preafericite Părinte Patriarh doresc să vă mulţumesc pentru caldele urări pe care mi le-aţi adresat cu prilejul sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae. La rândul meu, am marea plăcere de a vă felicita cu prilejul zilei onomastice. Fie ca prăznuirea Sfântului Mare Proroc Daniel să vă aducă multă sănătate, putere de muncă şi succes în tot ce întreprindeţi ca Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române şi bucurie în mijlocul credincioşilor pe care îi păstoriţi. Întru mulţi şi binecuvântaţi ani, Preafericirea Voastră”, se menţionează în mesajul Preşedintelui României.

 

 

În mesajul său adresat cu prilejul sărbătorii Sfântului Proroc Daniel, domnul Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru Culte, a urat Patriarhului României „ani mulţi de păstorire rodnică şi împlinirea tuturor proiectelor” asumate „în folosul Bisericii Ortodoxe şi pentru binele comun al societăţii româneşti”.

 

 

„Dacă este să evoc aici doar cei opt ani de când slujiţi Biserica Ortodoxă ca Patriarh al ei, ştiu că Preafericirea Voastră aţi lucrat mereu pentru reaşezarea Bisericii în mijlocul cetăţii, la locul care i se cuvine, pe de-o parte prin dezvoltarea parteneriatului cu statul român, iar pe de altă parte prin angajarea deplină a Bisericii în societate. Între paşii urmaţi în acest scop amintesc aici edificarea operei social-filantropice a Bisericii Ortodoxe Române pe care aţi susţinut-o şi promovat-o încă de la începutul slujirii voastre ca ierarh, dar şi proiectele educaţionale, din ce în ce mai numeroase în ultimii ani, proiectele culturale pentru tineret şi nu în ultimul rând înzestrarea Bisericii Ortodoxe cu mijloace moderne de comunicare publică”, a spus dl. Victor Opaschi.

 

 

Mesajul domnului Adrian Curaj, Ministrul Educaţiei, a fost transmis de domnul consilier Romeo Moşoiu.

 

 

„Preafericirea Voastră, la prăznuirea Sfântului Proroc Daniel, ocrotitorul spiritual al Preafericirii Voastre, vă transmit cele mai alese gânduri de sănătate, roade duhovniceşti şi ajutor de la Dumnezeu în slujirea patriarhală la care aţi fost chemat. Întru mulţi şi fericiţi ani Preafericite Părinte Patriarh”, se precizează în mesajul Ministrului Educaţiei.

 

 

 

Patriarhul României a vorbit, apoi, despre ajutorul primit de la Dumnezeu prin Sfinții Săi şi a arătat că nu trebuie să aşteptăm recompensă de la oameni. 

 

 

„Nu trebuie să aşteptăm de la oameni recunoaştere sau recompensă. O mulţime de oameni mari nu au fost cinstiţi şi recunoscuţi de contemporani, ci doar generaţiile următoare au scos în evidenţă lucrarea prin urmările ei binefăcătoare asupra societăţii. Mulţumim şi celor care împreună cu noi se ostenesc la Patriarhie, la Arhiepiscopie şi tuturor celor care ne-au ajutat şi ne ajută, pentru că în vremuri dificile sunt puţini prieteni fideli şi sinceri. În vremuri dificile se verifică multe caractere, atunci se văd oamenii ce valoare au, în sensul de verticalitate. În timpuri foarte bune totul merge bine. Deci, noi, indiferent de vremuri, bune sau rele, mergem înainte cu speranţa că Hristos, care a purtat crucea şi ne-a adus învierea, ne va ajuta”, a spus Preafericirea Sa potrivit Radio TRINITAS.

 

 

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit tuturor celor prezenţi Pastorala la sărbătoarea Nașterii Domnului – 2015.

 

 

Galerie foto:

 

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod