galerie-foto-2015 > Iunie > Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la Mănăstirea Radu Vodă (1 iunie 2015)

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la Mănăstirea Radu Vodă (1 iunie 2015)

 

Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte astăzi, 1 iunie 2015, în prima zi după Rusalii, Sfânta Treime. Această sărbătoare este şi hramul bisericii Mănăstirii Radu Vodă din Capitală. Cu această ocazie Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române s-a aflat în mijlocul obştii monahale unde a participat la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de soborul de slujitori ai mănăstirii. 

 

În cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat relaţia dintre sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt şi Sfânta Treime: „Această sărbătoare are o semnificaţie deosebită şi a fost stabilită în a doua zi după Pogorârea Duhului Sfânt pentru că prin Duhul Sfânt se împărtăşeşte oamenilor, iubirea şi viaţa, fericirea şi bucuria, pacea şi lumina Preasfintei Treimi. Duhul Sfânt este trimis de către Tatăl la rugămintea Fiului. Duhul Sfânt împărtăşeşte oamenilor viaţa divino-umană a lui Hristos cel Răstignit, Înviat din morţi şi Înălţat întru slavă. De aceea, Duhul Sfânt nu s-a dăruit lumii în mod deplin decât după ce Hristos s-a Înălţat întru Slavă pentru că El nu ne dăruieşte doar viaţa pământească a lui Hristos, ci viaţa cerească a lui Hristos. Această lucrare a Sfintei Treimi în Biserică se face acum prin Duhul Sfânt care nu Îl completează şi nici nu Îl concurează pe Hristos, ci Îl confirmă şi Îl comunică pe Hristos. Deci, prin Duhul Sfânt Sfânta Treime sălăşluieşte întru noi”. 

 

Taina Sfintei Treimi se descoperă treptat, a spus Preafericirea Sa: ”Mai întâi, în Vechiul Testament apare o prefigurare a Sfintei Treimi. Însuși numele lui Dumnezeu, Elohim, este o formă de plural misterios. De asemenea, vedem că atunci când Dumnezeu hotărăște să îl creeze pe om se oprește, oarecum, din lucrarea de facere a lumii și se sfătuiește cu cineva. Nu se sfătuiește cu îngerii, cu pământul sau cu cerul, ci cu alte persoane sau cu încă o persoană cel puțin: Să facem om după chipul și după asemănarea Noastră. Acest plural misterios, care este foarte greu de explicat de către teologii de altă religie, ne arată că omul este făcut după chipul unei comuniuni eterne de persoane, după chipul unor persoane eterne aflate în comuniune desăvârșită de iubire și viață”.

 

Arătarea celor trei îngeri lui Avraam la stejarul din Mamvri este o altă prefigurare a Preasfintei Treimi: ”La capitolul 18 din Cartea Facerii vedem că, deodată, trei oameni s-au arătat lui Avraam, la stejarul din Mamvri, în amiaza zilei. Nu i-a văzut nimeni venind pe drum, ci deodată s-au arătat lui Avraam. Dacă citim bine textul, din toată convorbirea dintre Avraam și acești trei oameni care s-au dovedit, apoi, a fi trei îngeri, observăm un lucru neobișnuit. Avraam folosește când singularul, când pluralul ca formă de adresare. Din această alternanță dintre singular și plural Sfinții Părinți ai Bisericii au dedus, de asemenea, o prezență tainică a Preasfintei Treimi”, a spus Preafericitul Părinte Daniel.

 

”Când a fost pictată icoana celor trei îngeri care l-au vizitat pe Avraam lângă stejarul din Mamvri, pictorul rus Andrei Rubliov nu a numit icoana Sfânta Treime, ci Ospitalitatea lui Avraam. De fapt, în primul mileniu al creștinismului nu a fost pictată Sfânta Treime pentru că era riscul să se înțeleagă că ar fi vorba de trei Dumnezei. Însă, Persoanele Sfintei Treimi nu sunt una lângă alta. Aceasta ar însemna că există trei Dumnezei, că sunt trei Persoane despărțite sau exterioare una alteia. Mântuitorul ne arată că Tatăl este în Fiul, Fiul este în Tatăl, Duhul Sfânt este și în Tatăl și în Fiul, încât Persoanele Sfintei Treimi normal nu trebuie să apară una lângă alta, ca și când ar fi despărțite. Ele sunt distincte, dar nedespărțite, însă noi nu putem gândi în afara spațiului și timpului și de aceea prin iconomie se pictează cei trei îngeri ca fiind o prefigurare a Preasfintei Treimi”, a explicat Preafericirea Sa. 

 

După rostirea cuvântului de învățătură, Patriarhul României a oferit Mănăstirii Radu Vodă mai multe cărți liturgice și de cult apărute recent la Editurile Patriarhiei Române.

 

Galerie foto:

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod