patriarhul > Mesaje > Preotul Mihail Popescu (1946-2014) - Un bun părinte în familie și în parohie -

Preotul Mihail Popescu (1946-2014) - Un bun părinte în familie și în parohie -


Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de înmormântare a PC. Pr. Mihail Popescu de la Parohia Belvedere, Protopopiatul Sector 6 Capitală, luni, 10 februarie 2014:

Am aflat cu întristare despre trecerea neașteptată din această viață, la vârsta de 68 de ani, în dimineața zilei de sâmbătă, 8 februarie 2014, a vrednicului de pomenire Preot Mihail Popescu (1946-2014), de la Parohia Belvedere din București.

Părintele Mihail Popescu s-a născut la data de 5 mai 1946 în București, în familia preotului Alexandru Popescu și Silvia. Între anii 1953 - 1957, a urmat cursurile școlii primare din comuna Contești, județul Dâmbovița, unde tatăl său își îndeplinea misiunea preoțească. În perioada 1957 - 1960 a urmat cursurile gimnaziale la Liceul Ion Neculce din București. În anul 1964 a absolvit liceul mixt din comună Răcari, județul Dâmbovița și s-a înscris la Institutul Teologic de la Sibiu, obținând titlul de licențiat în Teologie Ortodoxă în anul 1968, fiind șef de promoție.

Între anii 1968-1971 a urmat cursurile de doctorat în teologie la Institutul Teologic Universitar din București și a susținut la 21 octombrie 1999 teza de doctorat cu titlul Viața religioasă necreștină în Dacia la apariția creștinismului. În anul 1972, la 23 aprilie, s-a căsătorit cu tânăra Angela Leonte. Bunul Dumnezeu a binecuvântat familia părintelui Mihail Popescu cu patru copii: Olga, Ioana, Alexandru și Maria, pe care i-a susținut să urmeze studii universitare la diverse facultăți de stat.

Între anii 1971-1973, s-a ostenit la Tipografia Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă - serviciul corecturii, ca mai apoi, din anul 1973, să îndeplinească funcția de ghid la Biserica Kretzulescu din București, până în anul 1975.

La 1 octombrie 1975 a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Frumușani din comună Frumușani, județul Călărași. În perioada 1980 - 1985 a slujit la Parohia Schitu Măgureanu din București. Pentru activitatea sa administrativă și misionar - pastorală, la 30 mai 1985, i-a fost acordată distincția de sachelar de către fericitul întru pomenire Patriarh Iustin Moisescu al României. În același an, 1985, la data de 1 octombrie, a fost numit preot paroh la Parohia Belvedere din București, Sector 6, unde a slujit timp de 26 de ani.

Părintele Mihail Popescu a avut o rodnică activitate pastorală, fiind un bun duhovnic, iubit și apreciat de credincioși. L-a slujit pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos cu credincioșie, dragoste și râvnă, fiind întotdeauna sensibil la suferințele trupești și sufletești ale aproapelui.

La acest ceas de vremelnică despărțire, întru așteptarea Învierii de obște, cu părintească dragoste, ne îndreptăm gândul spre familia îndurerată precum și spre cei care l-au cunoscut, îndemnându-i pe toți să păstreze mereu viu în inimile lor chipul luminos al părintelui Mihail Popescu.

Ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să așeze sufletul său în ceata drepților și să-i dăruiască odihnă în lumina și iubirea Preasfintei Treimi.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești binecuvântări și condoleanțe pentru familia îndurerată,

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod