galerie-foto-2015 > Ianuarie > Prima zi a anului la Catedrala Patriarhală (1 ianuarie 2015)

Prima zi a anului la Catedrala Patriarhală (1 ianuarie 2015)

 

În prima zi a Anului Nou civil, Biserica Ortodoxă a sărbătorit Tăierea împrejur cea după Trup a Domnului. Tot pe 1 ianuarie se face și pomenirea Sfântului Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei.

 

La Catedrala Patriarhală, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de care s-au aflat cei doi episcopi vicari patriarhali, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul și Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul.

 

În cuvântul de învățătură ținut după citirea Pericopei Evanghelice de la Luca, Patriarhul României a arătat legătura duhovnicească dintre toate cele trei sărbători consemnate la 1 ianuarie: „Aceste trei sărbători au o legătură duhovnicească între ele care se vede prin cuvintele Evangheliei după Sfântul Evanghelist Luca, Evanghelie citită acum şi care se referă atât la Tăierea împrejur a Mântuitorului Iisus Hristos, la vârsta de 8 zile, cât şi la un moment deosebit din viaţa copilului Iisus şi anume rămânerea în templul din Ierusalim la vârsta de 12 ani pe când făcea un pelerinaj după tradiţia iudaică împreună cu Iosif, tatăl său adoptiv şi cu maica sa, Fecioara Maria. Evanghelia după Sfântul Evanghelist Luca ne spune că Iisus sporea cu înţelepciunea şi cu vârsta şi cu harul înaintea lui Dumnezeu şi a oamenilor. Această creştere duhovnicească în timp, deodată cu creşterea biologică a trupului este lumina care leagă între ele cele trei sărbători: Tăierea împrejur a Domnului, pomenirea Sfântului Vasile cel Mare şi Anul Nou. Toate trei se referă la sfinţirea în timp, unirea omului cu Dumnezeu în timp, în istorie, ca pregătire pentru viaţa veşnică, astfel încât timpul este o scară duhovnicească de apropiere de Dumnezeu, de răspuns dat lui din partea oamenilor ca recunoştinţă şi înţelegere a iubirii Lui mult milostive, atotputernice şi smerite faţă de oameni”.

 

Tăierea împrejur cea după trup, a arătat Preafericirea Sa, este o anticipare a Tainei Sfântului Botez: „Tăierea împrejur a Mântuitorului după Trup este pregătire pentru tăierea împrejur după Duh, adică pregătire pentru Taina Botezului. Această teiere împrejur după trup însemna că o parte din trup era lepădată şi aceasta era un semn de renunţare la sine, la egoism, în favoarea comuniunii cu Dumnezeu. În Taina Botezului această relaţie se înduhovniceşte şi tăierea împrejur pe care o aduce Botezul este lepădarea de păcat, de gânduri, pofte şi fapte păcătoase şi lepădare de duhul răutăţii. Acestea reprezintă tăierea împrejur duhovnicească, tăiere care era preînchipuită de tăierea împrejur după trup. De aceea, Sfântul Apostol Pavel spune că tăierea împrejur duhovnicească a Botezului este nefăcută de mână, adică de mână de om, ci este lucrată de Duhul Sfânt în toată fiinţa omului, ca eliberare de păcat şi unire cu Hristos.

 

În toate locașurile de cult s-a oficiat, la 1 ianuarie, Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. În cadrul slujbei de la Patriarhie, diaconul Dumitru Ojog a fost hirotesit arhidiacon pe seama Mănăstirii bucureștene Antim.

 

Credincioșii s-au putut închina la final la un fragment din moaștele Sfântului Vasile cel Mare.

 

Galerie foto:

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod