galerie-foto-2014 > Septembrie > Racla cu Moaştele Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu în Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei (20 septembrie 2014)

Racla cu Moaştele Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu în Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei (20 septembrie 2014)

 

Buzoienii se pot închina zilele acestea la moaştele Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu. Ele au fost aduse la Catedrala Arhiepiscopală din Buzău de o delegaţie condusă de Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel şi aşezate spre închinare în aghiazmatarul de lângă catedrală. Racla a fost întâmpinată de clerul si credincioşii din Buzău cu onoruri militare.

 

În cuvântul de învăţătură, Patriarhul României a vorbit credincioşilor despre sfinţenia şi personalitatea Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu.

 

„Un martir voievod împreună cu cei patru fii ai săi şi anume, Sfântul Constantin Brâncoveanu decapitat la Constantinopol cu 300 de ani în urmă tocmai în ziua naşterii sale, 15 august, care era şi sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, a Fecioarei Maria. Deci, Sfântul Constantin Domnul cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ştefan, Radu şi Matei şi sfetnicul Ianache sunt jertfă a mărturisirii credinţei şi demnităţii neamului românesc. De la Sfinţii Brâncoveni nu învăţăm doar evlavia, ci şi demnitatea de a nu trăda propriul popor, de a nu trăda valorile credinţei, de a nu trăda interesul naţiunii. Sfântul Constantin Brâncoveanu este în primul rând un mare domnitor român. În 25 de ani a dezvoltat ţara încât a fost foarte respectată şi el a devenit un om foarte influent dintr-o poziţie geografică foarte dificilă între trei imperii antagoniste şi a trebuit să facă cu multă înţelepciune mişcări foarte bine cugetate ca să nu pună ţara în pericol. Sfântul Constantin Brâncoveanu a fost însă şi un mare promotor al culturii. El a sprijinit tipărirea Bibliei de la Bucureşti din anul 1688 care a apărut în prima ediţie în timpul domnitorului Şerban Cantacuzino, iar apoi a fost tipărită din nou în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu”, a spus Preafericirea Sa.

 

La final, Înaltpreasfinţitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei a mulţumit pentru binefacerile primite.

 

„Cu emoţie şi bucurie sfântă clerul şi credincioşii din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei şi îndeosebi, cei din municipiul Buzău, vă întâmpină astăzi aducându-vă mulţumiri cu recunoştinţă pentru faptul că ne-aţi făcut tuturor o mare bucurie aducând la catedrala Arhiepiscopală din Buzău moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu spre închinare şi spre cinstire din partea dreptcredincioşilor creştini din această eparhie. Suntem convinşi iată că Dumnezeu este cu noi, ne ajută şi de aceea vă mulţumim cu recunoştinţă pentru marea bucurie pe care ne-aţi adus-o aici aducând sfintele moaşte spre închinare”.

 

Racla cu moaştele Sfinţilor Martiri Brâncoveni va rămâne în Eparhia Buzăului şi Vrancei până luni.

 

Galerie foto:

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod