galerie-foto-2016 > Ianuarie > Săptămâna de Rugăciune la Patriarhie (18 ianuarie 2016)

Săptămâna de Rugăciune la Patriarhie (18 ianuarie 2016)

 

„În fiecare săptămână serbăm Învierea Domnului. Toate activitățile creștinilor trebuie să fie îndreptate spre Înviere care este lumina călăuzitoarea a vieții”, a spus Patriarhul României în această seară la Catedrala Patriarhală, după Vecernia săvârșită la începutul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor.

„În lumina Învierii toată viața și toate activitățile au un sens, nu doar unul imediat, pragmatic, ci un sens ultim, un sens final mântuitor de unire a umanității cu Dumnezeu”, a afirmat Preafericirea Sa.

Rugăciunile pentru Unitatea Creștinilor arată dorința acestora de a împlini îndemnul de iubire frățească adresat de Mântuitorul Hristos ucenicilor Săi, a mai arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

„Mântuitorul Iisus Hristos le-a recomandat, le-a poruncit de fapt ucenicilor Săi să se iubească unii pe alţii şi să trăiască în pace şi unitate ca lumea să creadă. Ori de câte ori căutăm unitatea între creştini prin reconciliere, prin coresponsabilitate şi prin cooperare noi de fapt încercăm să împlinim rugăciunea Mântuitorului Iisus Hristos, aceea a iubirii frăţeşti şi a căutării armoniei şi conlucrării folositoare pentru mântuirea lumii”.

Într-o lume măcinată de conflicte și tulburări este nevoie de o mărturie comună a tuturor creștinilor care trebuie să fie factori ai păcii sociale și împreună lucrători pentru ajutorarea celor aflați în suferință, a mai subliniat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

„Este o deosebită nevoie, o urgenţă astăzi ca în societatea românească toate cultele să coopereze împreună pentru apărarea valorilor spirituale, pentru a promova educaţia religioasă a tineretului prin ora de religie în şcolile publice, dar şi în societate pentru a ne ocupa mai mult de tânăra generaţie. De asemenea, suntem chemaţi să apărăm valoarea demnităţii şi vieţii umane şi a familiei tradiţionale”.

La Vecernia oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, au asistat și reprezentanții celorlalte Biserici creștine din Capitală.   

La final, Înaltpreasfințitul Datev Agopian, Arhiepiscopul Bisericii Armene din România, a rostit un cuvânt în care a evidenţiat faptul că omenirea de astăzi trebuie ajutată să-și trăiască viața în iubirea Celui Care a creat-o.

„Fiecare dintre noi trebuie să se transforme, să trăiască şi să păşească mereu călăuzit de lumina Învierii cele aducătoare de mântuire. Această lumină ne va întări spre lupta împotriva oricărei manifestări a răului, împotriva războaielor şi terorismului, împotriva sărăciei, a foametei, a nedreptăţilor, rugându-ne necontenit ca o rază de înţelepciune să aducă în sufletele conducătorilor dorinţa şi strădania de a trudi doar pentru dreptate, pace şi adevăr în duhul dragostei faţă de oameni”.

Tema ediției de anul acesta a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor este inspirată din textul scripturistic Ca să vestiți în lume bunătățile Celui ce v-a chemat, din Epistola Sobornicească a Sfântului Apostol Petru, capitolul 2, versetul 9.    

Ideea unei săptămâni de rugăciune pentru unitatea creștinilor a apărut pentru prima dată în Anglia la începutul secolului al XX-lea. Scopul acestor întâlniri este acela de apropiere și de o mai bună înţelegere între creștini.

Galerie foto:
Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod