galerie-foto-2014 > Septembrie > Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, la Patriarhie (8 septembrie 2014)

Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, la Patriarhie (8 septembrie 2014)

 

În ziua în care Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Naşterea Maicii Domnului, la 8 septembrie 2014, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată Catedrala Patriarhală de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împreună cu Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, fiind înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi. Sute de credincioşi au fost prezenţi pe Colina Bucuriei cu prilejul aceste mari sărbători a Bisericii noastre închinate Maicii Domnului.

 

În cuvântul de învăţătură rostit după citirea Pericopei Evanghelice, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit credincioşilor despre importanţa şi ajutorul Maicii Domnului.

 

Maica Domnului este izvor de binecuvântare

 

“Naşterea Maicii Domnului, spune troparul, este bucurie pentru toată lumea pentru că din ea a răsărit soarele dreptăţii Iisus Hristos. Maica Domnului este izvor de binecuvântare prin rugăciunile ei pentru că ea aduce harul Preasfintei Treimi în Biserică şi îl dăruieşte oamenilor sub formă de milostivire, de ajutorare. Ea este ocrotitoarea fecioarelor pentru că a rămas Pururea Fecioară. Este ocrotitoare a mamelor pentru că a născut pe Fiul ei Iisus Hristos, Mântuitorul lumii. Este ocrotitoarea clerului pentru că Hristos Domnul este Marele Preot. Este ocrotitoare însă mai ales a celor săraci, a celor necăjiţi, a celor care se află în necazuri. Aşa cum se spune în cărţile noastre de cult, Maica Domnului este iubire cu smerenie pentru cei pe care nu-i mai iubeşte nimeni şi ea este deci izvor de speranţă”, a spus Patriarhul României.

 

Este un mare dar pentru un popor naşterea de copii

 

De asemenea, Preafericirea Sa a îndemnat familiile din ţara noastră la naşterea de prunci: „În această zi a Naşterii Maicii Domnului ne gândim la toate familiile care au copii şi la cele care doresc să aibă copii şi nu au. Este un mare dar pentru un popor naşterea de copii. Multe sate din România au îmbătrânit pentru că tinerii au plecat în străinătate şi dau naştere copiilor în Italia, Spania şi în alte părţi, iar populaţia din ţara noastră scade pe zi ce trece. De aceea, Sărbătoarea Naşterii maicii Domnului este un moment potrivit prin care noi cerem ca cei ce au copii să aibă şi mai mulţi, cei care nu au să se roage să aibă copii pentru că sunt o mare binecuvântare pentru poporul român.”

 

La final Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a felicitat pe toţi cei care poartă numele Sfintei Fecioare: „Tuturor celor care poartă numele de Maria sau Marian şi derivate le dorim ani mulţi cu sănătate, bucurie şi mult ajutor de la Dumnezeu. În poporul român există peste 2 milioane de oameni care poartă numele Maria sau Marian şi derivate din acestea. Din 2 milioane, 1.800.000 sunt femei. Sunt puţini bărbaţi care poartă numele de Marian, Marin sau Marinică şi multe alte derivate. Dar cele mai multe se numesc Maria. Dorim tuturor ani mulţi, binecuvântaţi, cu ajutor de la Dumnezeu, spre slava lui Dumnezeu şi spre bucuria Bisericii. Amin!”.

 

Galerie foto:

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod