patriarhul > Mesaje > Scrisoare irenică la Sărbătoarea Învierii Domnului

Scrisoare irenică la Sărbătoarea Învierii Domnului


'Oricine trăiește și crede în Mine nu va muri în veac' (Ioan 11, 26)

Sanctitatea/Preafericirea Voastră,

Hristos a înviat!

Adevărat a înviat!

În decursul istoriei Bisericii, în diferite timpuri și locuri, creștinii au fost persecutați fie de către adepți ai altor religii, fie de regimuri politice ostile, încât numărul martirilor creștini a crescut mereu în istorie până în zilele noastre, acum, când mulți creștini sunt uciși mai ales în Orientul Mijlociu, Africa și Asia.

Mântuitorul Iisus Hristos a vorbit despre prigoanele sau persecuțiile și despre martiriul sau martirajul pe care le vor îndura, din partea iudeilor și a păgânilor, ucenicii Săi și cei ce vor crede în El (cf. Ioan 16, 1-4; 33). Toți cei care s-au jertfit pentru credința în Hristos trebuie comemorați cu recunoștință și venerație, pentru că jertfa lor stă la baza libertății și demnității generațiilor prezente și viitoare. De aceea, Biserica ne îndeamnă mereu să nu uităm cât de mare este lumina și sfințenia jertfei și cât de necesară este lucrarea de vindecare și înnoire a umanității, bolnavă de ură și violență, de lăcomie și aroganță, de intoleranță și indiferență, de multe alte forme ale morții fizice și spirituale.

Astăzi, când societatea umană se secularizează tot mai mult, sfinții din toate timpurile, dar mai ales cei din timpul apropiat de noi, ne învață că, dacă uităm pe Dumnezeu, vom uita repede și dimensiunea sacră a vieții umane, iar responsabilitatea față de om va diminua tot mai mult. În fața tentației omului egoist de a stăpâni peste ceilalți oameni, sfinții ne învață să descoperim iubirea smerită a lui Hristos pentru toți oamenii, iubire care nu înșală și nu umilește niciodată pe nimeni, ci vindecă și înalță persoana umană creată după chipul lui Dumnezeu.

În lumina, pacea și bucuria Sfintelor Paști, Vă dorim mult ajutor de la Dumnezeu în misiunea Voastră pastorală și socială.

Cu frățească îmbrățișare în Hristos Domnul Cel înviat,

DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod