documente > Comunicate > Sfântul și Marele Sinod: Familia ortodoxă. Căsătoriile mixte. Creșterea Copiilor

Sfântul și Marele Sinod: Familia ortodoxă. Căsătoriile mixte. Creșterea Copiilor

ÃŽn cursul celei de-a patra zi de lucrări, 23 iunie 2016, părinÈ›ii sinodali adunaÈ›i la Academia din Creta, sub preÈ™edinÈ›ia Patriarhului Ecumenic, au purtat discuÈ›ii pe tema Sfintei Taine a Cununiei È™i impedimentele la aceasta.

 

Sinodalii au adus puține amendamente primei părți a documentului, reiterând importanța familiei, formată din bărbat și femeie, și a consfințirii legăturii lor de dragoste înaintea lui Dumnezeu prin săvârșirea Sfintei Taine a Cununiei. Textul prevede, de asemenea, susținerea și consolidarea instituției familiei de către episcopi și preoți, prin diferite acțiuni pastorale.

Un aspect dezbătut mai intens a fost cel al căsătoriilor mixte. Reamintim că unele Biserici locale, și-au exprimat dezaprobarea față de acest subiect. Cu toate acestea, în timpul discuțiilor sinodale, a fost subliniată legătura strânsă dintre căsătoriile mixte și asumarea realității pastorației credincioșilor. Au fost prezentate situații din diferite părți ale lumii, care necesită abordare diferită.

În ceea ce privește creșterea copiilor, aceasta a fost apreciată ca fiind mai mult decât o obligație formală a părinților. Aceștia vor trebui asistați pastoral de către Biserică.

Documentul face referire È™i la cele două modalități bisericeÈ™ti de abordare a problemelor pastorale, respectiv acrivia (respectarea strictă) È™i iconomia (pogorământul). Pe marginea acestor subiecte, a fost susÈ›inută ideea că fiecare Biserică locală își cunoaÈ™te contextul în care se află È™i este competentă să aplice iconomia într-un context particularizat. Iconomia este, de fapt, o realitate eclezială pe care Biserica È™i-o asumă prin adaptarea misiunii È™i lucrării într-un context concret. AÈ™adar, iconomia nu priveÈ™te aspectele generale, ci situaÈ›iile particulare, concrete. Una dintre concluzii a fost aceea că Sinoadele trebuie să legifereze situaÈ›iile generale, în care se poate aplica acrivia, È™i nu cele particulare, care cad sub incidenÈ›a iconomiei.

Părinții sinodali au acordat atenție în discuțiile lor și problemei relativizării valorilor familiale. Biserica este categorică și nu acceptă nicio altă formă de coabitare decât cea conferită prin Sfânta Taină a Cununiei. Soluțiile actuale privind coabitarea în afara Sfintei Taine a Cununiei nesocotesc modul firesc în care se împlinește omul în familie.

ÃŽn a doua parte a zilei, au fost iniÈ›iate discuÈ›iile pe marginea ultimului document de pe ordinea de zi a Sinodului, respectiv RelaÈ›iile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creÈ™tineAu fost prezentate diferite poziÈ›ii referitoare la acest document. Una dintre concluzii a fost aceea că dialogul Bisericii Ortodoxe cu celelalte confesiuni creÈ™tine nu trebuie să însemne altceva decât mărturisirea propriei identități, propriei credinÈ›e, fără a exista derogări de la eclesiologia ortodoxă.

DiscuÈ›iile asupra acestui subiect vor continua È™i vineri, 24 iunie. ÃŽn aceeaÈ™i zi, ÃŽntâistătătorii ortodocÈ™i se vor reuni în Sinaxă pentru a analiza proiectul de Mesaj al Sfântului È™i Marelui Sinod.

 

sinod-5

 

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod