patriarhul > Mesaje > Sfinții Trei Ierarhi: dascăli și rugători pentru școlile teologice

Sfinții Trei Ierarhi: dascăli și rugători pentru școlile teologice


Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și Locțiitor de Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei, la Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi †’ Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur (30 ianuarie 2013), adresat profesorilor, elevilor/elevelor și ostenitorilor Seminariilor Teologice: Chesarie Episcopul din Buzău și Sfântul Epifanie al Ciprului din Rătești:

Biserica Ortodoxă sărbătorește în fiecare an, în data de 30 ianuarie, pe Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, mari dascăli ai lumii și ierarhi, ocrotitorii spirituali ai școlilor teologice, modele de armonie între credință și știință, între teologie și cultură.

Astăzi, de sărbătoarea ocrotitorilor spirituali ai școlilor teologice din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, transmitem prețuirea și binecuvântarea noastră tuturor participanților la manifestările organizate cu acest prilej în Catedrala arhiepiscopală 'Înălțarea Domnului' și 'Sfinții Trei Ierarhi' din Buzău, ctitoria vrednicului de pomenire Arhiepiscopul EPIFANIE.

Învățământul teologic din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, în acord cu spiritul evlavios al acestui spațiu binecuvântat cu mănăstiri și intensă viață duhovnicească, este impregnat de trăirea duhovnicească prin îmbinarea studiului teologic cu Liturghia, chemarea misionară a mărturisirii în cuvânt și faptă a Sfintei Evanghelii cu responsabilitatea pastorală, prin grijă părintească față de formarea tinerilor seminariști, atât intelectual, cât și duhovnicesc.

Promovarea unui învățământ teologic pastoral și misionar, profund înrădăcinat în Tradiția Sfinților Părinți și a poporului român, dar și larg deschis spre cultură, contribuie la eforturile de renaștere spirituală a societăți românești.

Întrucât studiul teologiei înseamnă răspunsul omului la chemarea lui Dumnezeu, deopotrivă profesorii și elevii seminariști sunt chemați să intensifice și mai mult pregătirea pentru misiunea Bisericii în societate. Toate acestea constituie o responsabilitate sporită în activitatea prezentă și viitoare, promovând un învățământ teologic deodată didactic și practic, orientat pastoral și misionar, care să răspundă nevoilor și exigențelor spirituale ale credincioșilor Bisericii lui Hristos.

În contextul finalizării etapei eparhiale a Concursului Național 'Părintele Stăniloae - 110 ani de la naștere și 20 de ani de la trecerea la cele veșnice', felicităm pe profesorii coordonatori și elevii din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, participanți la concurs, care au obținut rezultate foarte bune. Câștigătorii acestei etape vor primi premii constând în cărți ale Părintelui Dumitru Stăniloae, personalitate marcantă a teologiei românești și europene a secolului al XX-lea.

Tuturor dascălilor, elevilor, slujitorilor noii Catedrale arhiepiscopale din Buzău și binecredincioșilor creștini prezenți la aceste momente de sărbătoare și bucurie duhovnicească, vă adresăm felicitări și doriri de tot binele!

Hristos Domnul, pentru rugăciunile Sfinților Trei Ierarhi, să vă dăruiască tuturor ajutor sfânt pentru a trăi bucuria împletirii rugăciunii cu studiul teologic și a sluji cu vrednicie Biserica Ortodoxă din această parte binecuvântată a țării.

Cu deosebită prețuire și părintească binecuvântare,


†  DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
și Locțiitor de Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei


Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod