galerie-foto-2015 > Aprilie > Simpozionul naţional de pedagogie creştină (28 aprilie 2015)

Simpozionul naţional de pedagogie creştină (28 aprilie 2015)

 

Academicieni, profesori, inspectori şi reprezentanţi ai Asociaţiei pentru Ora de Religie participă astăzi şi mâine la Bucureşti la „Simpozionul Naţional de Pedagogie Creştină”. Tema este „Repere ale educaţiei creştine în teologia Sfântului Ioan Gură de Aur, actualizate în relaţia Biserică-Familie-Şcoală din contextul contemporan”.

 

Prezent la eveniment Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României a subliniat importanţa educaţiei religioase în formarea tinerilor şi a adresat un cuvânt intitulat „Lumina educaţiei, promovată în cooperarea dintre Biserică, Familie şi Şcoală”, din care redăm un fragment:

 

„Valoarea educaţiei, atât în Familie, cât şi în Biserică şi în Şcoală, are o relevanţă pentru istorie şi chiar pentru veşnicie, în măsura în care ea este cultivată cu deschidere spre dobândirea vieţii şi fericirii veşnice în iubirea eternă a lui Dumnezeu. În contextul actual, al unei societăţi informaţionale şi tehnologizate excesiv, există riscul ca educaţia să fie redusă la un proces în care accentul cade aproape exclusiv pe achiziţionarea de informaţii performante, necesare pentru dobândirea unor competenţe şi abilităţi, astfel încât tânărul să fie integrat facil şi sigur într-un sistem de eficienţăpractică imediată, dar tot mai impersonal. Tocmai într-o asemenea situaţie este relevantăvalorificarea specificului formativ al educaţiei religioase şi mărturisirea faptului că o educaţie creştină nu poate fi structurată într-un orizont limitat şi efemer, ci în lumina iubirii eterne a lui Hristos, „Care ieri, astăzi şi în veci este acelaşi” (Evrei 13, 8)”, a spus Preafericirea Sa.

 

Evenimentul este moderat de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal şi participă Preşedintele Academiei Române, Domnul Academician Ionel Alexandru Vlad, Secretarul de Stat pentru Culte, Domnul Victor Opaschi, Rectorul Universităţii Bucureşti, Domnul Prof. Univ. Dr. Mircea Dumitru, Părintele Decan al Facultăţii de Teologie din Bucureşti "Justinian Patriarhul", Pr. Prof. Univ. Dr. Ştefan Buchiu. 

 

La rândul său, Preşedintele Academiei Române, Ionel Alexandru Vlad, a spus că numai din familii unite şi solide s-au născut marile personalităţi.

 

„Academia acordă o preţuire deosebită familiei şi şcolii. Unul dintre programele fundamentale interdisciplinare în strategia pe care o elaborează Academia este şcoala şi educaţia şi v-aş ruga să fiţi siguri că educaţia creştină este unul din punctele pe care le vom introduce în acest punct de vedere al Academiei Române. Numai din familii solide, unite şi cu dragoste de Biserică şi de ţară au putut să iasă mari oameni de cultură şi ştiinţă care s-au regăsit mai apoi în gândurile Academiei Române. Printre aceştia şi marii oameni ai şcolii româneşti aşa cum au fost spre exemplu Spiru Haret, Titu Maiorescu, Constantin Angelescu şi alţii care au ştiut prin tot ceea ce au făcut să îmbine în chip armonios respectul pentru credinţa strămoşească cu dragostea pentru ştiinţă şi carte”, a arătat Preşedintele Academiei Române.

 

Simpozionul naţional de pedagogie creştină este organizat de Sectorul Teologic-educaţional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Secretariatul de stat pentru Culte.

 

Evenimentul se va încheia mâine, 29 aprilie 2015, cu vizitarea Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului şi închinarea la moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur.

 

Galerie foto:

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod