patriarhul > Mesaje > Tradiție și continuitate în învățământul teologic ortodox bihorean

Tradiție și continuitate în învățământul teologic ortodox bihorean



Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul Simpozionului național '90 de ani de învățământ teologic ortodox în Bihor', Oradea, 16-18 octombrie 2013.

Aniversarea împlinirii a nouăzeci de ani de la înființarea Academiei Teologice din Oradea reprezintă un moment deosebit în viața spirituală și culturală orădeană, cu un trecut rodnic și îndelungat în pregătirea tinerilor teologi pentru pastorație și misiune.

Tradiția învățământului teologic universitar din ținuturile Crișanei își are începuturile în anul 1923, când, prin strădaniile Episcopului Roman Ciorogariu, personalitate emblematică a Bisericii Ortodoxe Române și a neamului românesc, a luat ființă Academia Teologică din Oradea. Venind în scaunul vlădicesc al Oradiei din cetatea Aradului, în care desfășurase o rodnică activitate pe tărâmul învățământului, ca strălucit profesor și director al Institutului Teologic-Pedagogic din Arad (1880-1917), vrednicul Episcop Roman Ciorogariu a avut între primele priorități ctitorirea unei școli teologice ortodoxe pentru formarea viitorilor păstori de suflete și luminători ai neamului românesc din această parte de țară.

Acest gând al ierarhului s-a materializat la numai doi ani după întronizarea sa la Oradea, așa încât, în ziua de 29 mai 1923, Academia Teologică din Oradea a primit aprobarea de înființare din partea Ministerului Cultelor, iar în 16 octombrie 1923 și-a deschis porțile pentru prima generație de studenți, într-o clădire de pe bulevardul Regele Ferdinand, dăruită Episcopiei Ortodoxe Române din Oradea Mare de către statul român, prin Decret Regal.

Prin grija ierarhului ctitor Roman Ciorogariu și prin strădania neobosită a rectorilor care s-au succedat la conducere, Academia Teologică din Oradea s-a dezvoltat mereu, distingându-se în mediul teologic academic din întreaga țară ca o școală ortodoxă în care disciplina, studiul intens și accentul pe formarea duhovnicească erau principiile de bază în progresul științific și spiritual al tinerilor studenți. Studenților li se asigura cazarea și masa în incinta Academiei, iar cei cu rezultate merituoase la învățătură și cei mai lipsiți material primeau burse și semi-burse. Demn de remarcat este și faptul că la Academia Teologică din Oradea nu erau școlarizați doar studenți din Bihor, ci și din Arad, Timișoara, Caransebeș, Sibiu, Cluj și chiar din parohiile românești din Ungaria. Astfel, între absolvenții primei generații ai Academiei s-a numărat și preotul Petru Mândruțău, care a păstorit în mijlocul românilor de dincolo de graniță, fiind primul vicar eparhial al românilor ortodocși din Ungaria după înființarea Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, în anul 1946.

În vremurile de libertate religioasă de după 1989, Chiriarhul providențial al Oradiei, Episcopul Dr. Vasile Coman, împreună cu Domnul Prof. Univ. Dr. Teodor Maghiar, ctitorul Universității din Oradea, și Părintele Prof. Univ. Dr. Dumitru Abrudan de la Sibiu, originar din Bihor, au întreprins demersurile pentru reaprinderea candelei învățământului teologic ortodox universitar la Oradea. Demersurile s-au finalizat prin aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prin Hotărârea Guvernului României nr. 460 din 2 mai 1990 și Ordinul Ministrului Învățământului și Științei nr. 4894 din 22 martie 1991, care reglementau înființarea Facultății de Teologie Ortodoxă din Oradea, cu specializările Teologie Ortodoxă Pastorală și Teologie Ortodoxă Litere, la care s-a adăugat, din anul 1994, și specializarea Teologie Asistență Socială.

În anul 2009, la propunerea Preasfințitului Părinte Sofronie al Oradiei, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea să poarte numele Episcopului Dr. Vasile Coman, ca un omagiu și un semn de recunoștință adus ierarhului ctitor.

În cei douăzeci și doi de ani de existență, Facultatea de Teologie Ortodoxă 'Episcop Dr. Vasile Coman' din Oradea și-a consolidat treptat poziția în mediul academic orădean, devenind un important centru de spiritualitate și cultură, promotoare a valorilor tradiționale autentice ale Ortodoxiei românești în contextul multicultural, pluriconfesional și multietnic al metropolei de pe malurile Crișului Repede.

Sărbătoarea marcată în toamna anului 2013, când se împlinesc 90 de ani de la înființarea Academiei Teologice din Oradea, maică a învățământului teologic ortodox liceal și universitar din Bihor, reprezintă, deopotrivă, un moment de bilanț, în care se cuvine a arăta recunoștință față de Dumnezeu și față de înaintași, pentru frumoasele realizări de până acum și un moment de conștientizare și reînnoire a exigențelor și dimensiunilor misionare pe care teologia academică, în general, este chemată să le împlinească într-o lume tot mai secularizată, iar teologia ortodoxă din Oradea, în special, este datoare să cultive vocația mărturisitoare și profetică a Ortodoxiei românești în diversitatea etnică, confesională și culturală a acestui colț binecuvântat de țară.

Înțelegem astfel că Biserica noastră se străduiește să așeze educația copiilor și tinerilor în lumina virtuților și valorilor izvorâte din Evanghelia iubirii lui Hristos. O cunoaștere fără credința în Dumnezeu îl reduce pe om la aspectul material și efemer al existenței sale pământești. Ca urmare, învățământul și cultura devin astăzi tot mai mult influențate de materialismul și individualismul societății de consum. De aceea, este necesar să unim mai mult știința cu credința, formarea intelectuală cu formarea spirituală.

Ne alăturăm tuturor participanților la evenimentele legate de aniversarea a 90 de ani de învățământ academic orădean. Felicităm pe Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie al Oradiei, binecuvântăm și apreciem pe profesorii și studenții Facultății de Teologie Ortodoxă din Oradea pentru contribuția lor la promovarea învățământului teologic din Biserica noastră.




†  DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod