patriarhul > Mesaje > UN MONAH DINAMIC ȘI UN PĂSTOR HARNIC

UN MONAH DINAMIC ȘI UN PĂSTOR HARNIC


Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de înmormântare a Arhiepiscopului Gherasim al Râmnicului, oficiată în Catedrala Arhiepiscopală 'Sfântul Nicolae' din Râmnicul Vâlcea, sâmbătă, 12 aprilie 2014.

Dumnezeu a rânduit să-l cheme la Sine pe Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim Cristea, Arhiepiscopul Râmnicului, în această perioadă de urcuș spre Înviere, de pregătire pentru Sfintele Paști, la venerabila vârstă de 99 de ani.

Viața omului este, într-adevăr, o cale sau un urcuș spre viața veșnică, având nădejdea întâlnirii cu Hristos Dumnezeu, Cel Ce este Calea, Adevărul și Viața (Cf. Ioan 14, 6).

Hristos Domnul, cunoscătorul inimilor, Dăruitorul cel sfânt al vieții și al tuturor binefacerilor, l-a binecuvântat pe Arhiepiscopul Gherasim cu lungime de zile, și îi va deschide acum ușile raiului, cu mila milostivirii Sale.

Astăzi, când Biserica noastră rememorează Intrarea Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim, Arhiepiscopul Gherasim pornește în pelerinajul său spre Ierusalimul cel ceresc, purtând cu el florile iubirii sfinte față de Dumnezeu și față de semeni, adică florile virtuților adunate în timpul vieții: lumina rugăciunii, smerenia postirii, bunătatea inimii milostive și darnice, curăția minții dobândită prin pocăință și propovăduirea dreptei credințe.

Arhiepiscopul Gherasim s-a născut la 14 noiembrie 1914, în localitatea Muntenii Buzăului din județul Ialomița.

În anul 1934, a fost primit ca frate la Mănăstirea Cernica din apropierea Bucureștilor, și tot aici, în anul 1937, a primit chipul cel îngeresc al călugăriei, în vestita chinovie a Sfântului Ierarh Calinic, cel mai popular sfânt ierarh din Țara Românească, care a condus Mănăstirea Cernica între anii 1818-1850 și a păstorit eparhia Râmnicului între anii 1850 - 1867. Tânărul monah a urmat cursurile seminarului monahal de la Cernica, apoi ale seminarului 'Nifon Mitropolitul' din București, pe care le-a absolvit în anul 1942. În anul 1948 a fost declarat licențiat în Teologie la Institutul Teologic de grad universitar din București. După hirotonia în treapta preoției a slujit timp de nouă ani (1943-1952) la Mănăstirea Antim din București, ctitorie a ocrotitorului spiritual al Arhiepiscopiei Râmnicului, Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, care a păstorit la Râmnic între anii 1705-1708.

În anul 1952 a fost numit stareț al Mănăstirii Căldărușani, renumita ctitorie a Domnitorului Matei Vodă Basarab din secolul al XVII-lea, unde, vreme de aproape două decenii, a desfășurat o bogată activitate, ocupându-se în special de restaurarea bisericii și a chiliilor sfintei mănăstiri (distruse de incendiul din anul 1946), precum și de înființarea unui muzeu mănăstiresc.

În anul 1970, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales Arhiereu vicar al Eparhiei Dunării de Jos, cu titulatura Constănțeanul. În această calitate, în anul 1971, într-o perioadă în care Biserica nu avea libertatea de a se organiza și exprima conform vocației sale, când au fost descoperite moaștele celor patru martiri de la Niculițel: Zoticos, Attalos, Kamasis și Filippos (sec. IV), Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim a ajutat la protejarea lor, ascunzându-le și așezându-le mai târziu spre închinare la mănăstirea Cocoș din județul Tulcea, unde se află și astăzi.

În anul 1975, Sfântul Sinod l-a ales Arhiereu vicar al Episcopiei Râmnicului și Argeșului, cu titulatura Piteșteanul, iar în ziua de 30 septembrie 1984, a fost ales Episcop al Eparhiei Râmnicului și Argeșului. Cu multă osteneală și zel misionar, Episcopul Gherasim a desfășurat în această eparhie, timp de 30 de ani, o bogată activitate pastoral-liturgică și social-misionară, slujind 'cu timp și fără timp' Biserica lui Hristos din această binecuvântată parte a țării.

În ședința de lucru din 18 - 19 iunie 2009, la propunerea noastră, Sfântul Sinod a hotărât ridicarea Episcopiei Râmnicului la rangul de Arhiepiscopie și a Preasfințitului Părinte Gherasim la rangul de Arhiepiscop.

Așadar, timp de 80 de ani ca monah (1934 - 2014) și 30 de ani ca arhipăstor al eparhiei Râmnicului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Gherasim și-a dedicat întreaga viață slujirii lui Dumnezeu și oamenilor.

Ca ierarh a păstorit mai întâi în vreme de dictatură comunistă, plină de restricții și presiuni asupra vieții Bisericii, iar apoi, după anul 1990, și în vreme de libertate, cu noi șanse dar și noi cerințe și provocări ale societății contemporane, marcată adeseori de individualism, prozelitism, secularizare, emigrație și alte fenomene noi. Atât într-o perioadă, cât și în alta, venerabilul Arhiepiscop Gherasim a reușit, cu răbdare constantă și înțelepciune practică, să păstreze și să promoveze dreapta credință, cultura și spiritualitatea românească în eparhia încredințată spre păstorire.

De numele Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim se leagă, în mod deosebit, grija față de monumentele bisericești din Arhiepiscopia Râmnicului pentru care a inițiat ample lucrări de consolidare și restaurare.

Înzestrat cu un spirit practic deosebit, ierarhul eparhiot Gherasim al Râmnicului s-a ostenit mult pentru consolidarea și restaurarea majorității așezămintelor de cult, care fac prestigiul acestei zone: mănăstirile Cozia, Turnu, Stănișoara, Hurezi, Bistrița, Dintr-un Lemn, Brâncoveni, Surpatele; schiturile Ostrov, Cornet, Iezer și încă multe altele.

De asemenea, în timpul păstoririi sale au fost construite unele biserici noi, mai multe case parohiale, Centrul cultural-religios 'Sfântul Ierarh Antim Ivireanul', Așezământul pastoral-cultural 'Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica', și a fost înființată o cantină socială la centrul eparhial.

Căutător încă din lumea aceasta a frumuseții veșnice înalte din Împărăția Cerurilor, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, cinstitor al vrednicului Domnitor Matei Basarab, care a trecut la Domnul tot într-o zi de 9 aprilie (1654), a iubit în mod deosebit Mănăstirea Arnota, ctitorie și necropolă domnească a marelui voievod, neîntrecut ctitor de biserici (peste 50).

Astfel, din dragoste față de această străveche vatră de spiritualitate și cultură românească, cu fidelitate pentru istorie și grijă pentru înnoirea frumuseții Casei lui Dumnezeu, harnicul Arhiepiscop Gherasim a restaurat și a împodobit această mănăstire, ctitorind aici o nouă biserică: Paraclisul Sfântul Ilie Tezviteanul, pregătit deja pentru sfințire, precum și noi clădiri pentru chiliile maicilor și ale pelerinilor.

Părintele Arhiepiscop Gherasim al Râmnicului rămâne în memoria noastră ca fiind un arhipăstor misionar și harnic, apărător înțelept al tradiției ortodoxe românești și al monumentelor istorice bisericești.

La acest moment de mare tristețe pentru Arhiepiscopia Râmnicului și pentru întreaga Biserica Ortodoxă Română, în numele ierarhilor Sfântului Sinod și al nostru personal, adresăm familiei îndurerate, clerului, viețuitorilor din mănăstiri și credincioșilor îndoliatei Arhiepiscopii a Râmnicului, părintești condoleanțe, rugându-ne Domnului nostru Iisus Hristos, Arhiereul Cel Veșnic, să așeze sufletul vrednicului de pomenire Arhiepiscopul Gherasim, în lumina, pacea și iubirea Preasfintei Treimi, în ceata sfinților Săi slujitori, care au binevestit lumii Evanghelia mântuirii și a vieții veșnice.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod