patriarhul > Mesaje > Un păstor harnic și răbdător - Preotul Samoil Deac (1950-2013) -

Un păstor harnic și răbdător - Preotul Samoil Deac (1950-2013) -


Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la înmormântarea PC. Pr. Samoil Deac, fost preot la parohia Slimnic, Protopopiatul Sibiu, Arhiepiscopia Sibiului, miercuri, 12 iunie 2013:



Hristos a înviat!


Am primit cu durere în suflet vestea trecerii din această viață a colegului nostru de facultate, Părintele Samoil Deac, fost preot la Parohia Slimnic, Protopopiatul Sibiu, Arhiepiscopia Sibiului.

Părintele Samoil Deac a murit la vârsta de 63 de ani după o suferință pe care a purtat-o smerit, având convingerea că prin suferință omul se întărește în credință. S-a născut la data de 4 august 1950, în comuna Păuca, județul Sibiu. A absolvit Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, promoția 1974, iar apoi, până în anul 1979, a fost  secretar al acestui Institut.

În anul 1978 a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Slimnic, Protopopiatul Sibiu, Arhiepiscopia Sibiului, unde a slujit până în anul 2006.  Din anul 1990, împreună cu Părintele Laurențiu Coltor, a început lucrările la o nouă biserică pentru această parohie, ajungând până la stadiul începerii pictării acesteia în anul 2006, când s-a îmbolnăvit și s-a pensionat.

Preot harnic și evlavios, părintele Samoil Deac va rămâne un exemplu pentru noua generație de preoți, prin dăruirea, înțelepciunea și dragostea pe care le-a arătat față de Biserica lui Hristos, față de enoriași și familie.

La acest ceas de vremelnică despărțire, întru așteptarea Învierii de obște, cu părintească dragoste, ne îndreptăm gândul spre familia îndurerată și spre cei care l-au cunoscut, prieteni și colegi, îndemnându-i pe toți să păstreze mereu viu în inimile lor chipul luminos al părintelui Samoil Deac, care s-a mutat la cereștile locașuri din Împărăția lui Dumnezeu.

Ne rugăm Domnului Hristos Cel Înviat să primească sufletul preotului Său Samoil Deac și să-l rânduiască în ceata Drepților Săi slujitori, acolo unde nu este nici durere, nici întristare, nici supin, ci viață fără de sfârșit, în lumina și iubirea Preasfintei Treimi!

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești binecuvântări și condoleanțe,




†  DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod