patriarhul > Mesaje > Un preot harnic şi smerit - Părintele Nicolae Coțoapă (1949-2015) –

Un preot harnic şi smerit - Părintele Nicolae Coțoapă (1949-2015) –


Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la slujba de înmormântare a Preacucernicului Preot Nicolae Coțoapă (1949-2015), biserica Parohiei Cioranii de Sus, Protopopiatul Urlați, vineri, 20 februarie 2015:

 

Am aflat cu durere de trecerea din această viaţă, în data de 18 februarie 2015, a Părintelui Nicolae Coțoapă, preot îmbisericit pe seama Parohiei Cioranii de Sus, Protopopiatul Urlați.

 

Preotul Nicolae Coțoapă s-a născut în data de 7 ianuarie 1949 în satul Mireș, comuna Sîngeru, județul Prahova, într-o familie credincioasă şi evlavioasă. Părinții săi, Ion și Dumitra, au fost agricultori, oameni simpli, dar atenți față de sentimentele și credința copilului lor. Începând cu anul 1962, acesta a urmat cursurile liceului nr. 6 din Ploiești și, ulterior, stagiul militar între anii 1967-1968. A activat ca profesor de muzică până în anul 1975, când a fost admis la Institutul Teologic de grad universitar din Sibiu, unde a audiat cursurile acestei instituții timp de trei ani. Din anul al patrulea de studii s-a transferat la Institutul Teologic de grad universitar din București, pe care l-a absolvit în anul 1979.

 

S-a căsătorit în anul 1971, cu Domnișoara Elena, de profesie învățător, având împreună doi copii, Daniel și Adrian, pe care i-au crescut în dragoste de Dumnezeu și de Biserică. Astfel, fiul cel mare este astăzi preot paroh al Parohiei Sfântul Ilie Tesviteanul – Sinaia, Protopopiatul Câmpina, iar cel mai mic este profesor de Religie la Școala din localitatea Ciorani.

 

La data de 10 iulie 1980 a fost hirotonit diacon, iar la 11 iulie 1980, preot, pe seama Parohiei Cioranii de Sus, de către Preasfințitul Părinte Vasile Târgovişteanul, episcop vicar patriarhal, în biserica Mănăstirii Antim din Bucureşti. La parohia pe care a păstorit-o a avut o bogată activitate, aceasta fiind încununată cu finalizarea lucrărilor de reparaţii și cu resfinţirea bisericii Parohiei Cioranii de Sus, în data de 21 septembrie 1997. A primit atunci din partea vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist rangul de iconom.

 

Din cauza stării de sănătate precare s-a pensionat anticipat în anul 2013, fiind îmbisericit pe seama aceleiași parohii în care a slujit lui Dumnezeu timp de 33 de ani.

 

Părintele Nicolae Coțoapă și-a dedicat viața Bisericii și a dat dovadă de un devotament și de o credință care fac cinste slujirii sale preoțești.

 

În acest ceas de vremelnică despărţire, întru aşteptarea Învierii de obşte, ne îndreptăm gândul spre familia îndurerată precum şi spre cei care l-au cunoscut, îndemnându-i pe toţi să păstreze mereu viu în inimile lor chipul luminos al părintelui Nicolae Coțoapă.

 

Ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să aşeze sufletul său în ceata slujitorilor Lui şi să-i dăruiască odihnă în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi.

 

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

 

Cu părinteşti binecuvântări şi condoleanţe pentru familia îndurerată,

 

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod