patriarhul > Mesaje > Un slujitor mediatic al credinței creștine - Teologul, poetul și jurnalistul Florin Oancea (1966-2013) -

Un slujitor mediatic al credinței creștine - Teologul, poetul și jurnalistul Florin Oancea (1966-2013) -


Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de înmormântare a teologului Constantin Florin Oancea, vineri, 05 aprilie 2013:


Cu multă durere am aflat vestea morții neașteptate, în dimineața zilei de 2 aprilie 2013, a teologului, poetului și jurnalistului Constantin Florin Oancea, fost inspector eparhial în cadrul Sectorului cultural și comunicații media al Arhiepiscopiei Bucureștilor și redactor la Editurile Patriarhiei Române.

Născut la data de 9 aprilie 1966, Constantin Florin Oancea a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă 'Andrei Șaguna' din cadrul Universității 'Lucian Blaga' din Sibiu, în anul 1994. După încheierea studiilor universitare, el a activat ca profesor de religie la mai multe școli și licee din Sibiu, redactor al unor reviste de literatură și artă, colaborator la mai multe cotidiene sibiene, producător și realizator de emisiuni de cultură și spiritualitate creștin-ortodoxe în cadrul mai multor posturi de radio și televiziune din Sibiu.

Pe lângă activitatea de jurnalist creștin, domnul Florin Oancea s-a distins și în creația poetică, participând la mai multe concursuri literare și colaborând cu mai multe reviste și cotidiene. Lucrarea sa de debut, volumul de poezie Ciroze, publicat în anul 1994, la Editura Timpul din Iași, a apărut ca urmare a acordării, în același an, a 'Premiului național de poezie Aurel Dumitrașcu'. În anii următori, Constantin Florin Oancea a primit numeroase alte premii și distincții.

Strămutat în București în ultimul deceniu al vieții sale pământești, după o dureroasă despărțire de mama sa, trecută la Domnul după o grea și îndelungată suferință, domnul Constantin Florin Oancea a lucrat în cadrul Sectorului cultural și comunicații media al Arhiepiscopiei Bucureștilor, în postul de inspector eparhial, în perioada 1 decembrie 2010 - 1 aprilie 2012, după această dată devenind redactor în cadrul Editurilor Patriarhiei Române.

La data de 16 iulie 2007, teologul și jurnalistul Constantin Florin Oancea s-a căsătorit cu doamna Maria-Luiza Dumitru, lector universitar în cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București, Dumnezeu binecuvântând această familie cu o fetiță, Maria-Angela, acum în vârstă de 4 ani.

Toți cei care îl cunoșteau l-au prețuit pentru vioiciunea spiritului, capacitatea intelectuală, sensibilitatea și mărinimia sa.

De asemenea, gândul nostru se îndreaptă către familia îndoliată și către toți cei care l-au cunoscut și prețuit. Ne rugăm Mântuitorului nostru Iisus Hristos și Preacuratei Sale Maici să ocrotească familia domnului Constantin Florin Oancea și să aline suferința ei. Avem nădejdea că Maica Domnului, Fecioara Maria, ocrotitoarea tuturor creștinilor, va ajuta soția și fiica mult îndurerate de moartea soțului și tatălui Constantin Florin.

Ne rugăm Domnului Hristos Cel multmilostiv să-i ierte orice greșeală robului Său Constantin Florin și să-l odihnească împreună cu sfinții în lumina, iubirea și pacea Preasfintei Treimi.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești condoleanțe și binecuvântări pentru cei îndoliați,



†  DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod