galerie-foto-2016 > Ianuarie > Ziua Culturii Naţionale la Academia Română (15 ianuarie 2016)

Ziua Culturii Naţionale la Academia Română (15 ianuarie 2016)

Poetul național Mihai Eminescu a fost omagiat vineri, 15 ianuarie 2016, la Academia Română printr-o sesiune solemnă dedicată Zilei Culturii Naționale cu tema Identitate națională. La festivitate, care a fost deschisă de către Președintele Academiei, Acad. Ionel-Valentin Vlad, au participat Președintele României, Domnul Klaus Werner Iohannis, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, mai mulți membri ai Guvernului,  alte oficialități și oameni de cultură.

Preafericirea Sa a rostit un cuvânt intitulat Biserica Ortodoxă Română și conștiința naţională a poporului român în care a apreciat că în contextul globalizării și secularizării România are nevoie să-și păstreze identitatea și să-și promoveze simbolurile și valorile spirituale, din care redăm un fragment. Cuvântul integral poate fi citit aici.

Doaro mai bună cunoaștere a identității şi a demnității naţionale ajută un popor să se dezvolte şi să dăinuie în istorie, intrând în dialog demn şi creator cu alte popoare.Diminuarea sau slăbirea identității naționale, la care conduce impactul unei globalizări agresive, motivată de eficiență şi succes economic imediat, nu este benefică nici pe plan local, nici la nivel universal. Există astăzi țări integrate de decenii în toate structurile Uniunii Europene, sau țări fondatoare ale proiectului globalist, care conștientizează importanta prezervării sau reinventării propriei identități naționale. Degradarea identității naționale trebuie oprită prin cultivarea culturii naționale, a credinței și a tradițiilor populare în cadrul cooperării globale, prin susținerea și promovarea simbolurilor și proiectelor culturale de afirmare a identității naționale. În acest sens, este esențial să redescoperim elementele esențiale ale identității românești pentru a transmite lumii un mesaj pozitiv despre România şi despre spiritul sau etosul poporului român, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, membru de onoare al Academiei Române.

Președintele României, Domnul Klaus Iohannis, consideră că România nu poate avea o cultură performantă dacă nu investește în educație. De asemenea, anul 2016 poate fi unul special din perspectiva reașezării societății pe valori precum munca, talentul, onestitatea, performanța și integritatea. În opinia sa, sunt întrunite toate premisele și oportunitățile pentru a genera un angajament instituțional pentru promovarea creației contemporane și de a transmite către noile generații patrimoniul cultural.

Avem o infrastructură culturală fragilă, de care nu ne-am îngrijit la timp și am permis ca actul de cultură să se manifeste în spaţii improprii, cu personal din ce în ce mai redus şi slab motivat și în condiţii inadecvate, după principiul - „lasă că merge şi aşa”. Este momentul să schimbăm o asemenea stare de fapt, care nu onorează cultura românească. Aceasta presupune în primul rând voință în promovarea şi susţinerea culturii, în toate formele sale de manifestare, o proiecție pe termen lung care să vizeze inclusiv resurse, umane şi materiale, o strategie marcată atât prin decizie responsabilă, cât și prin continuitate şi coeziune a sistemului în ansamblu. În acelaşi timp, nu putem avea o cultură performantă dacă nu investim în educaţie.

În discursul rostit cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Preşedintele României a vorbit și despre diversitatea culturală din România pe care o vede drept o resursă inestimabilă pentru dezvoltarea durabilă a colectivităților.

Au mai luat cuvântul Acad. Dan Berindei,Preşedinte de onoare al Secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologie, Acad. Eugen Simion,Preşedintele Secţiei de Filologie şi Literatură, Prof. univ. dr. Vlad Alexandrescu,Ministrul Culturii, Prof. univ. dr. Adrian Curaj,Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Acad. Ioan Aurel Pop,Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Acad. Răzvan Theodorescu,Preşedintele Secţiei de Artă, Arhitectură şi Audiovizual, Acad. Nicolae Breban,Secţia de Filologie şi Literatură, Acad. Alexandru Zub,Secţia de Şiinţe Istorice şi Arheologie, Prof. univ. dr. Mihai Cimpoi, Membru de onoare al Academiei Române.

Galerie foto:

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod