patriarhul > Mesaje > Cinstirea comună a sfinților întărește unitatea Bisericii

Cinstirea comună a sfinților întărește unitatea Bisericii


Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat cu prilejul organizării în Arhiepiscopia Dunării de Jos a manifestărilor spirituale dedicate Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul municipiului Galați și al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, 27- 30 noiembrie 2012:

Ziua de 30 noiembrie are o semnificație deosebită pentru Biserica Ortodoxă Română care își sărbătorește ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României, această zi fiind proclamată și cinstită drept Sărbătoare bisericească națională a României, din anul 2001, prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Anul acesta, după multe eforturi și demersuri ale Bisericii noastre, prin Legea nr. 147 din 23 iulie 2012, adoptată de Senatul României în 23 noiembrie 2011 și de Camera Deputaților în 26 iunie 2012, iar apoi promulgată prin Decretul nr. 517/20 iulie 2012 al Președintelui României, ziua de 30 noiembrie, când se face pomenirea Sfântului Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, a fost consacrată ca 'zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează'.

Prin acest act legislativ Parlamentul României a confirmat importanța națională, spirituală, misionară și educativ-culturală a pomenirii Sfântului Apostol Andrei, ca zi de sărbătoare.

Astfel, la 30 noiembrie, în fiecare an, cu o zi înainte de Ziua națională politică a României, de la 1 decembrie, poporul român pomenește în mod solemn pe cel căruia îi datorează formarea sa ca popor creștin, adică pe Sfântul Apostol Andrei.

Pe temeiul mărturiilor aflate în tradiția bisericească scrisă (Ipolit al Romei, Origen, Eusebiu al Cezareei, Sinaxarul Bisericii Constantinopolitane) ca și a celor care circulă până în zilele noastre în tradiția bisericească orală, Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat între ucenici, îi datorăm, ca popor și Biserică, predicarea Evangheliei în secolul I la strămoșii noștri daco-romani din Dobrogea și întemeierea Bisericii lui Hristos pe teritoriul României de azi, ca Biserică de origine apostolică.

Pomenirea Sfântului Apostol Andrei este nu numai o sărbătoare solemnă, legală, pentru Arhiepiscopia Dunării de Jos, ci și o sărbătoare de suflet, deoarece Sfântul Apostol Andrei este și ocrotitorul spiritual al Municipiului Galați și al Eparhiei Dunării de Jos.

Remarcăm și în acest an programul foarte bogat pe care l-ați pregătit și care cuprinde frumoase manifestări misionare, educaționale, culturale și filantropice ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Toate aceste manifestări sunt încununate anul acesta de binecuvântarea și bucuria duhovnicească deosebită pe care Duhul Sfânt, pentru rugăciunile Sfântului Apostol Andrei, le dăruiește prin venirea din Grecia la Galați a moaștelor Sfântului Cuvios Patapie și ale Sfântului Ierarh Luca, delegația greacă fiind condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Dionisie al Corintului.

Cu prilejul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, când Arhiepiscopia Dunării de Jos și Municipiul Galați aniversează împlinirea a 20 de ani de când se află sub ocrotirea și binecuvântarea Sfântului Apostol Andrei, Vă adresăm, Înaltpreasfinția Voastră, alese urări de sănătate, pace, bucurie și ajutor mult de la Dumnezeu în activitatea pastorală și misionară, națională și internațională pe care o desfășurați cu multă dăruire și entuziasm.

Totodată, salutăm cu aleasă prețuire pe distinșii invitați din Grecia și pe toți participanții la această mare sărbătoare a Arhiepiscopiei Dunării de Jos, ierarhi, clerici și credincioși pelerini.

Hristos - Domnul, pentru rugăciunile Sfântului Apostol Andrei, să Vă dăruiască bucuria care rodește din comuniunea sfinților și din unitatea de credință în Biserică!

Cu părintească binecuvântare și frățească dragoste în Hristos,


†  DANIEL
Patriarhul României
Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod