galerie-foto-2014 > Iulie > 150 de ani de la înfiinţarea Universităţii Bucureşti (16 iulie 2014)

150 de ani de la înfiinţarea Universităţii Bucureşti (16 iulie 2014)

 

Universitatea din București a aniversat miercuri, 16 iulie 2014,150 de ani de la înființare. Evenimentul a avut loc la Facultatea de Drept, în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, oficialităților statului, ale mediului academic și universitar.

 

În deschidere, rectorul universității bucureștene, Mircea Dumitru a vorbit despre rolul pe care instituția l-a depus în slujba societății românești.

 

„De-a lungul unui secol şi jumătate de existenţă comunitatea academică a Universităţii din Bucureşti a acţionat pentru a edifica o instituţie modernă şi puternică, flexibilă şi dinamică, aptă să asigure o educaţie superioară de cea mai bună calitate, să realizeze cercetare ştiinţifică la cele mai exigente standarde internaţionale şi să contribuie la modernizarea şi consolidarea proceselor democratice din societatea românească. Prin strădania comună a membrilor comunităţii sale academice, Universitatea din Bucureşti a reuşit să îşi îndeplinească misiunea sa de a forma generaţii succesive de tineri în spiritul respectului pentru adevăr şi al cunoaşterii ştiinţifice, al ataşamentului faţă de valorile naţionale şi universal umane”, a spus Mircea Dumitru, Rectorul Universității din București, potrivit Radio TRINITAS.

 

Cu ocazia acestui moment aniversar, Patriarhul României a adresat cuvântul intitulat Universitatea – laborator al științelor dinamice şi comunicare a valorilor perene, din care vă prezentăm un fragment: „Universitatea are menirea sau vocaţia să formeze personalităţi competente şi întreprinzătoare, promovând o cunoaștere pentru acţiune, utilă nu doar pentru școală, ci şi pentru calitatea vieţii umane în societate. În acest sens, apreciem dorinţa Universității din București de-a contribui la intensificarea cooperării academice în plan național și internațional, în vederea comunicării valorilor cunoaşterii care sporesc calitatea şi demnitatea vieţii umane. Universitatea are şi vocația de a fi un spațiu al dialogului şi de valorificare a reflecției în întâlnirea dintre știință, filosofie, teologie, artă şi cultură. Mai ales în contextul lumii de astăzi, când asistăm la o fragmentare accelerată a domeniilor științei și la o hiperspecializare a educației, este nevoie de recuperarea și de valorificarea perspectivei interdisciplinare a cunoașterii în folosul vieţii umane”.

 

Evenimentul s-a încheiat cu dezvelirea unei plăci comemorative.

 

***

 

Înfiinţată prin Decretul nr. 765 din 4 / 16 iulie 1864 al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi reclamându-se ca succesoare a structurilor de învăţământ superior inaugurate de Academia Domnească (1694), Universitatea din Bucureşti a contribuit şi contribuie în mod decisiv la dezvoltarea şi modernizarea învăţământului, ştiinţei şi culturii româneşti.

 

Universitatea din Bucureşti este una din cele mai importante instituţii de învăţământ superior din România. În cei 150 de ani de existenţă, ea a ajuns să aibă un solid prestigiu naţional şi internaţional. În toate marile domenii ale activităţii academice şi ştiinţifice s-au afirmat şcoli de renume. Mulţi dintre absolvenţii Universităţii s-au afirmat ca personalităţi de seamă: profesori şi cercetători la majoritatea marilor universităţi ale lumii, membrii ai Academiei Române şi ai unor academii din alte ţări, scriitori, politicieni (parlamentari, miniştri, prim-miniştri, preşedinţi), diplomaţi etc. În mod obişnuit, în ţară şi în străinătate, Universitatea din Bucureşti este considerată cea mai importantă instituţie de învăţământ, cercetare şi cultură din România. Numeroasele generaţii de studenţi şi profesori au reuşit să impună Universitatea ca una din instituţiile de referinţă pentru întreaga societate românească, fiind prima instituţie românească existentă în primele 600 de universităţi din lume. Sondajul efectuat în 2007 de cunoscuta publicaţie "The Times Higher Education Supplement", plasa instituţia academică între primele 500 ale lumii, fiind singura universitate din ţară prezentă în acest top internaţional de prestigiu.

 

Galerie foto:

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod