patriarhul > Mesaje > Bucuria trăirii în duhul comuniunii românești

Bucuria trăirii în duhul comuniunii românești


Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat cu prilejul Duminicii migranților români (17 august 2014):

Prima duminică după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a fost consacrată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința sa de lucru din 25-26 februarie 2009, migranților români. Această duminică reprezintă, an de an, un nou prilej de a adresa cuvânt de binecuvântare și de întărire duhovnicească credincioșilor ortodocși români care s-au stabilit sau lucrează temporar în străinătate.

Anul 2014, proclamat de Sfântul Sinod drept Anul omagial al Sfintei Spovedanii și al Sfintei Împărtășanii, precum și Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni ne oferă posibilitatea să medităm mai profund la legătura duhovnicească dintre iubirea jertfelnică a lui Iisus Hristos pentru mântuirea lumii, celebrată în Sfânta Euharistie, și credința jertfelnică a Martirilor sau a Mucenicilor în Hristos, Izvorul vieții și al bucuriei veșnice. În acest duh de comuniune spirituală, credincioșii români aflați printre străini sunt îndemnați să sporească în trăirea credinței și a spiritualității ortodoxe, prin pocăința pentru păcate în Taina Spovedaniei și prin împărtășirea cu Trupul și Sângele lui Hristos în Sfânta Euharistie. Totodată, cinstind în duh de rugăciune credința jertfelnică față de Biserică și Neam a Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu, împreună cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu, Matei, și sfetnicul Ianache, fiecare dintre noi va putea trece mai ușor peste încercările și greutățile vieții, mai ales în această perioadă de criză morală în care valorile creștine precum iubirea smerită și milostivă, dărnicia și întrajutorarea sunt adesea înlocuite cu egoismul, lăcomia de avere și indiferența față de suferința aproapelui.

În prezent, văzând nevoile spirituale ale românilor aflați departe de Țară, Biserica Ortodoxă Română are ca prioritate pastorală întărirea comunităților românești din jurul granițelor țării și din diaspora română prin intensificarea vieții liturgice din parohii, prin programe sociale, educaționale și culturale menite să răspundă concret solicitărilor venite din partea credincioșilor. Totodată, prin ierarhii și clericii ortodocși români din străinătate, Biserica Ortodoxă Română se străduiește să zidească, deodată cu biserica din suflet, și locașuri de cult acolo unde există comunități românești, oferind astfel posibilitatea fiecărui român creștin ortodox aflat în străinătate să poată asculta sfintele slujbe în limba maternă, să se poată spovedi și împărtăși într-o biserică românească, păstrând astfel legătura cu Biserica Mamă din Țară. În același scop, slujbele liturgice transmise zilnic de Radio TRINITAS și Televiziunea TRINITAS ale Patriarhiei Române sunt de un real folos duhovnicesc.

Pentru a spori comuniunea, cooperarea și demnitatea noastră ortodoxă românească, vestim cu bucurie și speranță românilor ortodocși din străinătate că, deși avem dificultăți financiare, totuși, continuă lucrările de construcție la Catedrala Mântuirii Neamului, care este în primul rând o necesitate liturgică practică, dar și un simbol al credinței și demnității poporului român.

Mulțumim și pe această cale ierarhilor, clericilor și credincioșilor din diaspora care, asemenea ctitorilor de biserici și mănăstiri, precum Sfântul Martir Constantin Vodă Brâncoveanu, susțin financiar, cu evlavie și jertfelnicie, împreună cu românii ortodocși din țară, edificarea viitoarei Catedrale Patriarhale, trăind astfel bucuria că sunt și ei 'neam de voievozi', ctitori iubitori de Hristos și de Biserică.

Cu prilejul Duminicii migranților români (17 august 2014), îi felicităm pe toți ierarhii și slujitorii Sfintelor Altare ortodoxe românești din străinătate pentru lucrarea lor pastorală și misionară, de păstrare și cultivare a credinței creștine ortodoxe, a spiritualității și identității românești. De asemenea, ne rugăm Milostivului Dumnezeu să dăruiască tuturor românilor aflați printre străini sănătate și mântuire, pace și fericire, dimpreună cu bucuria de a-și păstra totdeauna credința ortodoxă și spiritualitatea românească!

Cu prețuire și părintească binecuvântare,

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod