patriarhul > Mesaje > Conferința Națională Unitate dogmatică și specific național în pictura bisericească, la Palatul Patriarhiei

Conferința Națională Unitate dogmatică și specific național în pictura bisericească, la Palatul Patriarhiei


La Palatul Patriarhiei are loc, începând de astăzi, 5 mai 2014, cea de-a doua ediție a Conferinței Naționale Unitate dogmatică și specific național în pictura bisericească. Evenimentul reunește istorici de artă, pictori și specialiști în arta bisericească.

Manifestarea dedicată Anului comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni a fost deschisă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel care a vorbit despre dimensiunea pascală a iconografiei ortodoxe.

'Când iconografia pierde perspectiva ei pascală ea încetează a mai fi o teologie a transfigurării, a păcii și a bucuriei izvorâte din credința și rugăciunea Bisericii. Fiecare pictor ortodox autentic trebuie să fie un dascăl al luminii și al bucuriei pascale pentru ca pictura lui să confirme ceea ce spun cântările liturgice în general și mai ales această cântare În Biserica slavei tale stând în cer ni se pare a sta Născătoare de Dumnezeu, a spus Preafericirea Sa.

În cadrul sesiunilor vor fi abordate teme variate legate de iconografie, tehnici de lucru, dar și legislație. Evenimentul se dorește a fi cea mai importantă manifestare dedicată artei bisericești găzduită de Patriarhia Română și se va încheia, joi, 8 mai 2014.
Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod