patriarhul > Mesaje > Doamna Maria Brâncoveanu, o candelă aprinsă a neamului românesc

Doamna Maria Brâncoveanu, o candelă aprinsă a neamului românesc


Cuvântul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat cu prilejul Concertului 'Bucuria Învierii', Ateneul Român, București, luni, 19 mai 2014:

Hristos a înviat!

Ediția a doua a concertului Bucuria Învierii este dedicată cinstirii Femeilor mironosițe, sărbătoarea lor fiind (din anul 2012) al doilea hram al bisericii bucureștene 'Sfântul Nicolae - Dintr-o zi', dar și memoriei uneia dintre femeile cele mai vrednice ale neamului românesc: Doamna Maria Brâncoveanu, o femeie care a trăit în sufletul ei martiriul soțului ei, Domnitorul Constantin Brâncoveanu, și al celor patru fii ai ei, Constantin, Ștefan, Radu și Matei.

În luna aprilie a anului 1714, Doamna Maria Brâncoveanu a fost întemnițată la Constantinopol odată cu familia sa. A suferit mult în închisoare, dar durerea ei cea mai mare a fost vestea că soțul ei și cei patru fii ai săi au fost decapitați în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, 15 august 1714, aceasta fiind chiar ziua de naștere a Domnitorului, care împlinea 60 de ani, și ziua onomastică a ei. Nimic nu putea fi mai tragic pentru o mamă decât să trăiască durerea morții martirice a soțului ei și a fiilor ei. Și totuși, pentru Maria Doamna, uciderea fiilor săi și a soțului său, Domnitorul Constantin Brâncoveanu, alături de sfetnicul Ianache Văcărescu, a fost trăită ca o taină a Crucii și a Învierii lui Hristos Cel ce dăruiește martirilor cununi cerești de biruință, potrivit făgăduinței lui Dumnezeu: 'Fii credincios până la moarte și îți voi da cununa vieții' (Apocalipsa 2, 10). Martirii care mărturisesc credința lor în Hristos nu sunt victime, ci jertfe în deplina libertate a conștiinței având un curaj mai tare decât frica de moarte. De aceea, martirii nu sunt considerați de Biserică înfrânți, ci 'buni biruitori mucenici'.

Deși Doamna Maria Brâncoveanu a supraviețuit fizic martirizării familiei sale, totuși putem spune că ea a murit de cinci ori, a murit de fiecare dată când cei patru fii și soțul ei au plecat capul sub sabia călăului, preferând să moară creștini ortodocși decât să trădeze credința creștină strămoșească a poporului român.

Din suferința și evlavia Doamnei Maria Brâncoveanu s-au născut apoi florile pomenirii și cinstirii memoriei Domnitorului martir, deoarece ea, cu mari riscuri, în anul 1720, a adus din insula Halki de lângă Constantinopol osemintele Domnitorului și le-a înmormântat în biserica 'Sfântul Gheorghe - Nou' din București, pe care familia Brâncoveanu o ctitorise între anii 1705 - 1707. Ca unică mărturie a acestui act de evlavie și curaj, ea a lăsat o inscripție pe o candelă care trimitea spre mormântul ascuns sub pardoseala bisericii raze din lumina lină a Împărăției Cerurilor.

La împlinirea a 300 de ani de la moartea Sfinților Brâncoveni, după ce multă vreme au fost ascunse cu o desăvârșită și înțeleaptă smerenie, sfintele moaște ale Voievodului martir Constantin Brâncoveanu au fost deshumate recent (15 mai 2014) și așezate într-o raclă strălucitoare, confecționată din argint aurit, cu mare măiestrie, de maicile de la Mănăstirea Pasărea de lângă București. Odată cu cinstirea acestor sfinte moaște, este cinstită și memoria Doamnei Maria Brâncoveanu, care rămâne pentru totdeauna model de femeie creștină demnă și curajoasă, soție evlavioasă și mamă jertfelnică, iubitoare de Biserică și Neam.

Cu prilejul concertului vocal-simfonic din această seară, dedicat memoriei Doamnei Maria Brâncoveanu, la propunerea parohiei Sfântul Nicolae - Dintr-o zi, evidențiem patru vrednice femei din zilele noastre, oferindu-le, în semn de deosebită apreciere, distincții speciale care amintesc de credința și vrednicia Doamnei Maria Brâncoveanu. Astfel, oferim Ordinul 'Crucea Maria Brâncoveanu' Doamnei Lidia Stăniloae, iar Diploma de onoare 'Maria Brâncoveanu' este oferită Doamnei Dr. Niculina Bratu, chirurg pediatru la Spitalul Marie Curie din București, Preacuvioasei Maici Eufimia Popa, Stareța Mănăstirii Țigănești din Arhiepiscopia Bucureștilor, și Doamnei Mioara Grigorie, profesor de religie și mamă a cinci copii.

Tot acum, înainte de începutul concertului, îi felicităm pe artiștii care ne aduc, în această seară, mesajul spiritual al bucuriei pascale prin acorduri lirice, și anume pe: membrii Orchestrei Metropolitane București și ai Corului Accoustic, dirijate de Daniel Jinga. De asemenea, felicităm pe soliștii și pe actorii acestui concert, pentru contribuția lor artistică, alături de cea a regizorului Alice Barb. Adresăm mulțumiri conducerii Ateneului Român, care găzduiește acest important eveniment solemn al Patriarhiei Române. Mulțumim tuturor celor care au contribuit la organizarea acestui concert, mai ales Primăriei Sectorului I. Apreciem în mod deosebit contribuția Parohiei Sfântul Nicolae - Dintr-o zi din București, care nu uită niciodată că biserica parohiei este ctitorită de Doamna Maria Brâncoveanu și, prin urmare, cultivă cu multă recunoștință memoria ei. Mulțumim și tuturor celor care sunt prezenți aici la acest eveniment spiritual și cultural-artistic.

Ne rugăm Preasfintei Treimi să ne dăruiască totdeauna lumina Învierii lui Hristos ca să urmăm pilda luminoasă a vieții Doamnei Maria Brâncoveanu, o permanentă candelă aprinsă a demnității poporului român credincios și jertfelnic!

Hristos a înviat!

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod