patriarhul > Mesaje > Eforturi constante pentru susținerea misiunii Bisericii - raport sinteză privind activitatea Centrului eparhial în anul 2013

Eforturi constante pentru susținerea misiunii Bisericii - raport sinteză privind activitatea Centrului eparhial în anul 2013


În anul 2013, activitatea Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor s-a desfășurat în cadrul celor 9 protopopiate, care totalizează un număr de 697 parohii (313 urbane și 384 rurale), 41 filii și 110 paraclise. La acestea se adaugă un număr de 43 de unități monahale și 543 de cimitire. Numărul total al credincioșilor ortodocși din Capitală și județele Ilfov și Prahova este de 2.657.718, potrivit recensământului din anul 2011.

Numărul de angajați clerici, care deservesc aceste unități de cult, a fost de 1.178 preoți și 88 diaconi, în anul 2013 fiind hirotoniți 23 de preoți și 7 diaconi, numiți în posturile vacante prin concurs. Alături de aceștia, în instituțiile socio-medicale și structurile de apărare ale Statului și-au desfășurat activitatea un număr de 129 preoți de caritate.

În ceea ce privește personalul din cele 35 de mănăstiri, 3 schituri, 3 metocuri și 2 stavropighii, în anul 2013 au fost închinoviați un număr de 14 viețuitori, au fost săvârșite 3 rasoforii, 6 tunderi în monahism și au fost hirotoniți doi ieromonahi și un ierodiacon, numărul total al viețuitorilor din mănăstiri fiind de 781 persoane.

I. Dintre activitățile administrativ-pastorale și patrimoniale ale Arhiepiscopiei Bucureștilor, desfășurate în anul 2013, amintim: înființarea a 4 parohii, târnosirea a 5 biserici, sfințirea cu agheasmă a altor 4 locașuri de cult, dintre acestea unele fiind resfințite în urma recepționării lucrărilor de consolidare, restaurare sau renovare. La acestea se adaugă punerea pietrei de temelie pentru o biserică și o capelă de cimitir, lucrările la cele 48 de biserici și 5 capele aflate în construcție și la cele 34 de biserici la care se execută lucrări de consolidare sau restaurare, precum și 196 șantiere de pictură sau restaurarea picturii.

Referitor la bunurile imobile bisericești, în anul 2013, a fost finalizată intabularea dreptului de proprietate și folosință asupra bunurilor imobile aparținând unui număr de 12 unități locale de cult. De asemenea, a fost terminată arhivarea în format electronic a situației tuturor bunurilor imobile bisericești din Arhiepiscopia Bucureștilor. Fabrica de lumânări 'Făclia Sfinților Români' s-a menținut și în anul 2013 ca principală sursă de venituri a Arhiepiscopiei Bucureștilor. Centrul eparhial a continuat procesul de modernizare și diversificare a activității acesteia prin montarea unui cort industrial, ca depozit de materie primă, și intrarea în producție a modelului de candelă tip 3 (100 ore de ardere).

A doua sursă de susținere a activităților multiple ale Arhiepiscopiei Bucureștilor, Serviciului Colportaj a înregistrat o creștere a volumului de vânzări și o extindere a activității și numărului magazinelor de desfacere. Dintre acestea, amintim amenajarea și deschiderea spațiului multifuncțional din Intrarea Miron Cristea, nr. 9. Sector 4, București.

Secția de vinificație modernă de la Gospodăria agricolă 'Via Domnului' (Mănăstirea 'Sfânta Maria' - Urlați) și-a intensificat fluxul tehnologic de procesare a strugurilor și de obținere a vinului pe soiuri și sortimente. Astfel este asigurată producerea unui vin liturgic de calitate pentru parohii și mănăstiri. De asemenea, a fost reparată vechea povarnă și a fost pus în funcțiune un nou cazan pentru fabricarea rachiului, necesar consumului intern.

II. În ceea ce privește activitățile cultural - misionare desfășurate de Arhiepiscopia Bucureștilor în anul 2013, Editura 'Cuvântul Vieții' a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a publicat mai multe volume, broșuri, pliante, mape, calendare etc. Dintre publicații, amintim: volumele de studii: Sfinții Împărați Constantin și Elena - promotori ai libertății religioase și susținători ai Bisericii. Lucrările Conferinței pastoral-misionare de primăvară a clericilor din Arhiepiscopia Bucureștilor și Implicațiile pastorale și misionare ale teologiei mistice a Părintelui Dumitru Stăniloae. Lucrările Conferinței pastoral-misionare de toamnă a clericilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, albumul Paraclisul Patriarhal Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și albumul Părintele Dumitru Stăniloae - mărturii și evocări.

Arhiepiscopia Bucureștilor s-a implicat, în anul 2013, în organizarea mai multor evenimente cu caracter cultural - misionar, din care amintim: Pelerinajul închinat Intrării Domnului în Ierusalim; Pelerinajul 'Calea Sfinților'; organizarea Concursului Părintele Dumitru Stăniloae - 110 ani de la naștere și 20 de ani de la trecerea la cele veșnice; participarea la Congresul internațional de teologie Sfinții Împărați Constantin și Elena - promotori ai libertății religioase și susținători ai Bisericii; organizarea și desfășurarea Concursului Lăudați pe Domnul; organizarea și desfășurarea programului Serile Catehetice; seria de conferințe Serile filocalice; Simpozionul național Hristos împărtășit copiilor; programul special cultural-artistic Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor. De asemenea, au fost realizate trei proiecte adresate tinerilor: Cu aproapele în suferință, Dăruind, vei dobândi și Pe munte, spre Cruce!

Arhiepiscopia Bucureștilor, prin Centrul eparhial, protoieriile și parohiile sale, a continuat să fie și în anul 2013 cel mai mare susținător financiar al Ziarului Lumina, al postului Radio Trinitas și al postului TV Trinitas. Totodată, această Arhiepiscopie este și cea mai darnică eparhie în susținerea financiară a lucrărilor de construire a Catedralei Mântuirii Neamului.

În ceea ce privește învățământul teologic, la încheierea anului universitar 2012-2013 erau înscriși la toate specializările Facultății de Teologie Ortodoxă 'Justinian Patriarhul' a Universității din București, 980 studenți. La aceștia se adaugă și 307 masteranzi și 35 doctoranzi. La Seminarul Teologic Liceal Ortodox 'Nifon Mitropolitul' din București au fost înscriși, pentru anul școlar 2012-2013, 211 elevi. La Seminarul Teologic Liceal Ortodox 'Sfânta Filofteia' - Mănăstirea Pasărea, au fost înscrise, pentru anul școlar 2012-2013, 91 eleve.

În învățământul religios din școlile de stat activează 638 profesori de Religie, 27 dintre aceștia având funcția de Director sau Director adjunct al instituțiilor respective.

În ceea ce privește patrimoniul sacru (liturgic), remarcăm finalizarea procesului de conservare și restaurare a mai multor icoane, precum și a unor volume de carte veche de cult aparținând unităților din eparhie. De asemenea, au fost inițiate proiecte pentru punerea în valoare a unor monumente de artă brâncovenească.

III. Activitatea social - filantropică a Arhiepiscopiei Bucureștilor, în anul 2013, a avut ca scop diversificarea și îmbunătățirea calității serviciilor oferite.

Amintim aici o parte din cele mai importante realizări:


  • Autorizarea Centrului de Îngrijiri Paliative Sf. Nectarie al Fundației Bucuria Ajutorului de către Ministerul Sănătății, ca unitate de spitalizare continuă pentru pacienți cu afecțiuni oncologice în stadiul terminal în luna februarie 2013 și încheierea contractului de furnizare de servicii medicale spitalicești cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București.

  • Sfințirea Centrului de Zi pentru Copii Sfântul Stelian al Fundației Bucuria Ajutorului - filiala Urlați, având ca obiectiv prevenirea riscului de excluziune socială a copiilor aflați în dificultate prin oferirea de servicii sociale, educaționale și psihologice.

  • Înființarea unui punct de lucru al Fundației Bucuria Ajutorului - Filiala Urlați la Parohia Cioranii de Jos II și organizarea unui Centru de găzduire pentru mame și copii, victime ale violenței domestice.

  • Inaugurarea Centrului de găzduire în regim de urgență 'Sfântul Nicolae' al Asociației Diaconia, filiala Câmpina. Centrul are o capacitate de 20 locuri și oferă persoanelor fără adăpost găzduire, asistență socială, moral-religioasă, consiliere psihologică și juridică.



Totodată, pe lângă unitățile de cult din eparhie au funcționat un număr de 15 cabinete medicale care au oferit servicii medicale persoanelor defavorizate.

În cursul anului 2013, Arhiepiscopia Bucureștilor a sprijinit persoane aflate în situație de dificultate și preoți de la parohiile sărace prin acordarea de ajutoare de urgență în cuantum total de 367.142 lei. Cele mai multe ajutoare de urgență au fost acordate din fondurile de asistență socială Filantropia de la Centrul Eparhial și protoierii și din fondul Păstorul cel Bun al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

În sprijinul celor aflați în suferință, internați în unitățile social-medicale ale Statului, își desfășoară activitatea 129 de preoți de caritate, care slujesc în 108 lăcașuri de cult construite sau amenajate în curtea sau în interiorul unităților social medicale amintite.

Beneficiarii din anul 2013 ai programului 'Masa Bucuriei', 34 de unități de cult și centre sociale din eparhie, au distribuit produse alimentare celor aflați în nevoi în cuantum de 486.072 lei.

Arhiepiscopia Bucureștilor a desfășurat în anul 2013 numeroase activități în conformitate cu programul - cadru (aprobat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române) al 'Anului omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena' și al 'Anului comemorativ Dumitru Stăniloae' și a organizat mai multe manifestări religioase, culturale, științifice, educative și pastoral-misionare, unele dintre acestea continuând în programul pastoral-misionar al eparhiei și pentru anii următori.

Mulțumim în mod deosebit tuturor celor ce ajută Arhiepiscopia Bucureștilor în lucrarea ei misionară, și anume: instituții de stat, firme și persoane particulare, dar mai ales clerului și credincioșilor darnici din această eparhie, pentru efortul de a fi contribuit la păstrarea dreptei credințe și la susținerea activităților pastorale, culturale, sociale și misionare ale Bisericii noastre în societatea de azi.

Ne rugăm Bunului Dumnezeu să le dăruiască tuturor sănătate și mântuire, pace și bucurie, precum și mult ajutor în toată fapta cea bună

D A N I E L

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod