documente > Documente principale > Felicitări şi binecuvântări la ceas aniversar

Felicitări şi binecuvântări la ceas aniversar

 

 

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul Zilei Jandarmeriei Române, 3 aprilie 2016:

 

Cu prilejul aniversării a 166 de ani de la întemeierea Jandarmeriei Române, transmitem un mesaj de binecuvântare și de apreciere a bunei lucrări pe care această instituție fundamentală a Statului Român o desfăşoară în slujba cetățenilor țării noastre.

 

Misiunea Jandarmeriei Române de priveghere a siguranței publice și ținerea unei bune orânduieli și ducerea la îndeplinire a legilor, așa cum este menționată în documentul de înființare a acestei instituții, reprezintă unul din stâlpii necesari în funcționarea unui stat de drept care asigură protejarea drepturilor şi libertăților fundamentale ale omului.

 

Biserica a înțeles întotdeauna că viața și libertatea sunt daruri ale lui Dumnezeu, care trebuie însă apărate, spre slava lui Dumnezeu și binele oamenilor. Valoarea reală a libertăţii noastre se măsoară potrivit cu mulţimea faptelor noastre bune săvârşite în mod liber şi responsabil, pentru a creşte spiritual în bunătate şi generozitate. Modul de folosire a libertăţii noastre, a fiecăruia dintre noi şi a tuturor împreună, poate cultiva o legătură sănătoasă şi sfântă a vieţii sau poate produce o degradare a vieţii individuale şi o diminuare a solidarității sociale. De aceea, Sfântul Apostol Petru, cunoscând bine pericolul permanent al pervertirii sau al degradării libertății omului îi avertizează pe creştini: „Nu folosiţi libertatea ca pe un acoperământ al răutăţii!” (1 Petru 2, 16). Prin urmare, toţi cei care apără ordinea publică şi pacea socială sunt chemați să contribuie la promovarea iubirii faţă de patrie şi popor, la protejarea libertății oamenilor şi la păstrarea valorilor spirituale şi materiale ale țării noastre.

 

Ca fii ai Bisericii Ortodoxe strămoşeşti, românii sunt conștienți că iubirea de aproapele, pacea şi cooperarea sunt necesare în relaţiile de comuniune din societatea noastră. Respectul faţă de semeni, spiritul de sacrificiu, prin implicarea în apărarea aproapelui, și sentimentul de frăţietate care îndeamnă la solidaritate umană sunt valori care caracterizează Jandarmeria Română. Având în suflet credinţa în Dumnezeu şi iubirea faţă de oameni, jandarmii îşi desfăşoară cu onoare şi curaj misiunile lor în slujba cetățenilor României.

 

La acest ceas aniversar, ne îndreptăm gândul către toţi jandarmii români, dorindu-le  sănătate şi fericire, pace şi bucurie, precum şi mult ajutor de la Dumnezeu spre îndeplinirea datoriei sfinte față de patrie și binele societăţii noastre româneşti.

 

Cu deosebită stimă şi părintească binecuvântare,

 

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

 

02

 

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod