sectorul-teologic-educational > Noutăți > Festivalul-Concurs Naţional de Muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul!”, ediţia a X-a, 2017

Festivalul-Concurs Naţional de Muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul!”, ediţia a X-a, 2017

Patriarhia Română în colaborare cu Societatea Română de Radiodifuziune organizează, în perioada 1 martie – 27 octombrie 2017, Festivalul-Concurs Naţional de Muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul!” – ediția a X-a.

Evenimentul are loc cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Etapa finală a Festivalului-Concurs Naţional de Muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul!”, ediţia a X-a, se va desfășura la Palatul Patriarhiei – Aula Magna „Teoctist Patriarhul”, în ziua de vineri, 27 octombrie 2017, între orele 18.00-20.00.

Invitat specialesterenumitul artist Tudor Gheorghecare va susține un recital de muzică și poezie, dedicat mărturisirii credinței ortodoxe în temnițele comuniste

Alături de pictură, muzica bisericească este parte integrantă a cultului creștin ortodox, cu rol important în mărturisirea credinței ortodoxe. Promovând interpretarea autentică a muzicii bisericești, festivalul-concurs contribuie la păstrarea şi la cultivarea acestui tezaur al culturii universale şi naţionale.

Ediția a X-a a festivalului-concurs se înscrie între manifestările dedicateanului 2017, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe RomâneAn omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeştişi An comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.

Festivalul-Concurs Naţional de Muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul!” se desfășoară pe patru secțiuni:

A. INTERPRETARE MUZICĂ PSALTICĂ

Sunt invitate să participe coruri consacrate în viaţa muzicală naţională şi/sau internaţională, având în componenţă 25-35 de membri, fără limită de vârstă. Dintr-o eparhie se pot înscrie, în competiţie, unul sau mai multe coruri. Proba de concurs constă în interpretarea a două piese muzicale, la alegere: o piesă din slujba Vecerniei/a Utreniei şi o piesă din slujba Sfintei Liturghii.

B. INTERPRETARE MUZICĂ CORALĂ

Sunt invitate să participe coruri consacrate în viaţa muzicală naţională şi/sau internaţională, mixte sau de voci egale, având în componenţă 25-35 de membri, fără limită de vârstă. Din fiecare eparhie se pot înscrie unul sau mai multe coruri se pot înscrie în concurs. Proba de concurs constă în interpretarea a trei piese muzicale, la alegere: o piesă religioasă ortodoxă din repertoriul românesc, o piesă religioasă sau laică din repertoriul internaţional, o piesă românească de inspiraţie folclorică/o piesă românească patriotică.

C. COMPOZIŢIE MUZICĂ PSALTICĂ

Sunt invitaţi să participe compozitori de muzică din cuprinsul Patriarhiei Române. Fiecare concurent va compune o piesă muzicală în glasul 2, pe textul de la Slava Stihoavnei din Duminica Ortodoxiei.

D. COMPOZIŢIE MUZICĂ CORALĂ

Sunt invitaţi să participe compozitori de muzică din cuprinsul Patriarhiei Române. Fiecare concurent va compune o piesă muzicală, pentru cor mixt sau de voci egale,a cappella, cu sau fără instrumente neacordabile, având ca temă mărturisirea credinţei în temniţele comuniste din România.

 

Descarcă conceptul concursului în format pdf aici

Concurs

 

Foto Evenimente
Anul omagial - 2017
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod